urs-atac-compozitie.jpgArgeșul este sub teroarea urșilor!

Tot mai des auzim de atacuri ale acestor animale asupra oamenilor, animalelor și gospodăriilor, iar prezența urșilor a ajuns să fie semnalată când și pe lângă Pitești.

De ce? Pentru că guvernanții noștri au cedat presiunilor Occidentului și ONG-urilor vocale rău de tot și așa a ajuns ursul specie protejată la noi în țară, deși a fost exterminat de prin alte părți ale Europei fără milă.

Am ajuns chiar să primim la Zărnești un urs relocat din Italia după ce acesta a ucis un om! Oare viața italienilor sau germanilor e mai de preț decât cea a românilor? Oare, finalmente, viața unui urs e mai de preț decât cea a românilor care sunt tot mai terorizați?

Zilele trecute, un bărbat a fost atacat de urs chiar când mergea la serviciu la schimbul II. La Corbi, după cum ne spune fostul primar Virgil Baciu, urșii dau iama în gospodării și fac prăpăd. Chiar aseară s-a întâmplat acest lucru, animale din gospodăriile unor cetățeni fiind ucise. Știm, imaginile pot fi dure. Dar aceasta e realitatea! Nu cea pe care o flutură unii și alții revoltați că un turist a aruncat, vezi Doamne, cu un pet într-un urs pe Transfăgărășan!

urs-atac-porc2.jpg

Nu e zi de la Dumnezeu în care să nu se emită mesaje RO-ALERT privind prezența urșilor în sate din comunele Argeșului. Primarii din Bălilești, Arefu, Sălătrucu, Rucăr, Corbi, Dâmbovicioara - ca să dăm numai câteva exemple - aproape zilnic au de furcă cu animalele sălbatice!

urs-atac-general.jpg

Un întreg circ

Și pentru că tot am vorbit despre Transfăgărășan, deja toată lumea privește acest drum ca pe un imens circ. Este inevitabil deja să nu dai de urși înfometați care cerșesc la propriu hrană.

Nu cu mult timp în urmă, chiar Înalt Prea Sfințitul Calinic, Arhiepiscopul de Argeș, a povestit că pe 22 iunie 2023 a urcat pe Transfăgărășan până la Bâlea Lac „să vedem cum au fost avalanșele, care au distrus plantațiile pe mari suprafețe, caz nemaiîntâlnit până acum”. Dar, pe drum, a fost implicat într-o acțiune de salvare a unor turiști pe bicicletă amenințați de urs. 

calinic-urs-696x522.jpg

 "La coborâre, pe drum, am depășit doi bicicliști. Mai la vale, un urs mărișor, stătea după parapeți, așteptând <<pomana>>! Se cunoaște faptul că nu ai voie să hrănești urșii, deci, atenția trebuie mărită ca să nu fie atacați trecătorii. În urma noastră se apropiau bicicliștii care, văzându-ne opriți, au oprit și ei, ceva mai în sus de noi. Ursul s-a uitat atent la ei, a zvâcnit o dată din loc și a sărit înaintea mașinii, ca să treacă să <<întâmpine>> pe cicliști”, a relatat ierarhul.

Atunci, - spune IPS Calinic - părintele Ioan Danci, starețul de la Valea Lupului, alături de care arhiepiscopul călătorea, a încercat să oprească ursul, ca să nu se repeadă la cei doi tineri.

„(Tinerii) erau fără nicio apărare. Cu greu, făcându-se manevre iuți cu mașina, a fost oprit ursul, care neavând încotro, s-a urcat în pădure. Am stat de pază până s-au îndepărtat cicliștii. Ursul era pornit să atace la oameni. Deci, foamea! Nu este glumă!”, a mai povestit ÎPS Calinic Argeșeanul.

În acest context, Arhiepiscopul de Argeș a făcut un apel către autorități să ia măsuri în privința urșilor care sunt din ce în ce mai des văzuți pe Transfăgărășan și care, nu de puține ori, dau iama prin gospodăriile din satele de munte și chiar de deal. 

Lupta cu sălbăticiunile

În Argeș au fost deja mulți oameni mutilați de urși. Sau chiar uciși.

Un atac teribil s-a produs de curând în Corbi, iar fostul primar Virgil Baciu a povestit totul cu lux de amănunte pe pagina sa de Facebook arătând că toți cei care cântă în cor că urșii trebuie să fie protejați cu orice preț habar nu au, de fapt, de ceea ce înseamnă viața la țară reală.

Virgil Baciu a povestit cum un bătrân de 70 de ani din Corbi și-a apărat gospodăria când nimalele lui au fost atacate de un urs.

virgil-baciu-corbi.jpg

„Pentru cei care nu înțeleg viața la țară, care nu înțeleg ce înseamnă să vină ursul peste tine în casă la orice oră din zi și din noapte, să chinuiască și să omoare animalele oamenilor pe care le-au îngrijit și crescut cum au știut ei mai bine.

Nea Nel Rizoi împreuna cu soția, tanti Gica, cresc animale de când se știu, adică de vreo 70 de ani.

BATRAN.jpg

Aproape în fiecare an, cel puțin o dată, sunt atacați de urs sau de lup. Aseară, ursul a omorât un porc si a rănit altul.

Cu toate ca are o vârsta înaintată, nea Nel s-a luptat cu ursul, la propriu, cu furcoiul, să-l alunge. A reușit doar pe jumătate pentru că un porc nu a mai putut fi salva .

Acest om a ales să lupte pentru viața bietelor animale, pentru a-si proteja munca și cheltuiala, pentru a-si apăra gospodăria chiar cu prețul vieții.

Viața copiilor, părinților, bunicilor este în pericol în casă, în curtea casei, pe stradă, la grădinile pe care trebuie să le muncească pentru a-și asigura hrana.

CURTE-CORBI.jpg

Da, sunt de acord că trebuie să asiguram protecție acestor animale sălbatice și nu numai, dar cu ce preț și în ce fel?

Cu prețul vieții oamenilor!?

Cu prețul vieții animalelor domestice, crescute cu chin și pentru a avea ce pune pe masa copiilor!?

Cu prețul sărăcirii populației, atât timp cât sunt omorâte sute și sute de animale din gospodării: oi, porci, vaci, capre etc.!?", a spus Virgil Baciu. 

Perfect adevărat!

Surogat de măsuri

România ar putea face bani frumoși din vânătoare, așa cum procedează Ungaria. Dar nu face, și asta deoarece răspunde unor comenzi sucite venite de cine știe unde și protejează fără cap urșii și alte sălbăticiuni. 

Cu chiu, cu vai s-a schimbat legea și acum se pot "recolta" - adică împușca - urșii care intră în comune. Dar e o procedură atât de stufoasă și de greoaie, încât abia dacă se simte ceva. E ca un ac într-un car cu fân. Primarul se transformă într-un fel de hingher de urși, polițistul comunei, veterinarul și pădurarul completează echipa și pândesc urșii pentru care, atenție, se face de minimum două ori sesizare la 112 că au intrat în sat. Dar dacă nu mai apucă nimeni să facă sesizare? 

Câte tragedii trebuie să se mai întâmple înainte de a face și noi ceea ce trebuie și să protejăm oamenii, și nu sălbăticiunile? Căci, finalmente, viața unui om este mai presus de orice. Trebuie însă și guvernanții să accepte și să respecte acest lucru!

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.