avocat-1.jpgActualele plafoane ale venitului mediu lunar pentru care se acordă ajutor pentru cei ce nu-şi permit un avocat în procesele civile vor fi majorate de duminică, după cum stabilește o lege publicată joi în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că vor putea beneficia de ajutor public judiciar mai multe persoane. Ajutor public judiciar pot primi persoanele care nu-şi permit să-şi angajeze un avocat sau să plătească taxele de timbru legate de un proces civil.

De fapt, prin Legea 31/2023, ce se va aplica de la sfârșitul acestei săptămâni, se schimbă modul în care este stabilit pragul venitului mediu net lunar pe membru de familie în funcție de care se poate acorda ajutor public judiciar unei persoane.

Mai exact, față de ceea ce stabilește acum OUG 51/2008, de duminică, pragul veniturilor nu va mai fi unul fix, ci va fi calculat în raport cu salariul de baza minim brut pe țară.

Adică vor beneficia integral de ajutor public judiciar cei al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul echivalentului a 25% din salariul de bază minim brut pe țară.

Pe de altă parte, vor beneficia de 50% din ajutorul public judiciar cei cu venituri medii nete lunare de până la 50% din salariul de bază minim brut.

Ținând cont de faptul că, în prezent, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, pragurile pentru acordarea ajutorului public judiciar vor fi în acest an 750 de lei, respectiv 1.500 de lei.

Acum, așa cum stabilește OUG 51/2008, pot beneficia în întregime de ajutorul public judiciar cei cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de până la 300 de lei, în timp ce de 50% din ajutor pot beneficia cei cu venituri de până la 600 de lei.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.