medicamente.jpgDe la 1 ianuarie 2023, actualul prag maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% se va majora, după cum apare într-un proiect de HG pus în dezbatere publică la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Propunerea de creștere a acestui prag vine în contextul majorării, tot de la 1 ianuarie, a valorii punctului de pensie.

Așa cum e propus în proiectul de HG de la CNAS, pragul maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate va crește, de la 1 ianuarie 2023, cu 179 de lei (12,5%), valoarea acestuia urmând să ajungă de la 1.429 lei/lună, cât e în prezent, la 1.608 lei/lună.

Concret, textul HG nr. 186/2009 va stabili, după ce modificarea se va aplica, că “beneficiarii programului (programul social al Guvernului - n. red.) sunt pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor (...)”.

Modificarea este necesară deoarece, tot de la 1 ianuarie 2023, punctul de pensie se majorează la valoarea de 1.785 de lei, potrivit OUG 168/2022, care va modifica Legea pensiilor.

„Această creștere a plafonului de la 1.429 lei la 1.608 lei/lună inclusiv are în vedere creșterea cu 12,5% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2023, precum și prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, scrie în motivarea ce însoțește proiectul.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.