- Monday, 05 December 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 443
Clădirile clasate ca monumente istorice, inclusiv pentru încăperile folosite la activități economice, vor fi scutite de impozit pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare şi timp de 5 ani de la recepţia lucrărilor, prevede un proiect legislativ.
În prezent, scutirea de impozit se aplică doar după reabilitare și nu include încăperile în care se desfășoară activități economice.
Inițiatorii proiectului subliniază că, potrivit celor mai recente clasificări realizate de către Ministerul Culturii, România deţine peste 30.000 de monumente istorice, dintre care o parte importantă necesită lucrări substanţiale de reabilitare, consolidare sau renovare.
”Numărul relativ restrâns de monumente istorice care au fost reabilitate în ultimii ani a fost determinat de costurile foarte ridicate pe care le presupune realizarea unor asemenea lucrări: un grad deosebit de ridicat de expertiză pentru resursa umană angrenată (arhitecţi, ingineri constructori, restauratori etc), costul foarte ridicat al materialelor de construcţii compatibile, pentru a nu afecta calitatea arhitectonică deosebită şi pentru a conserva caracteristicile unice”, explică inițiatorii.
Aceștia adaugă că în condiţiile în care bugetele administraţiilor publice locale nu pot susţine ample proiecte de reabilitare a monumentelor istorice, crearea unor facilităţi fiscale pentru proprietarii clădirilor clasate ca monumente istorice ar putea constitui un stimul suplimentar pentru restaurarea/consolidarea/reabilitarea acestora de către deţinătorii lor.
Popular Articles
- Most read
Publicitate