proiect reducere risipa dsvsa argesSorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș, a lansat în acest an ideea unui proiect extrem de important privind reducerea risipei alimentare. Un proiect grație căruia produsele alimentare aflate aproape de expirare ar urma să fie dirijate către spitale, centre de bătrâni, orfelinate și alte unități mari, în urma unor protocoale încheiate cu supermarketurile din România.

Iar joi 24 noiembrie a fost făcut primul pas pentru ca acest proiect absolut lăudabil să devină realitate. La sediul DSVSA Argeș a fost organizată o întâlnire cu reprezentanții retailerilor din județ, dar și din țară, întâlnire la care au participat din partea instituției-gazdă directorul Sorin Sorescu, Ștefan Ghemaru-șef serviciu Catagrafie, Autorizare, Inregistrare şi Evidenţă Informatică și Mihai Bădiceanu, șef serviciu Siguranța Alimentelor. Alături de aceștia și de retaileri au avut o prezență foarte activă Sorina Honțaru – directorul DSP Argeș și Ionuț Gheorghe-directorul CAS Argeș.

”Schimbarea trebuie să înceapă de la noi. Cantitățile de produse ce ajung la limita de valabilitate trebuie dirijate. Luna trecută am avut aproximativ 12 tone de alimente la limita perioadei de valabilitate ce nu mai puteau fi comercializate și a trebuit să fie incinerate. Totuși, ne gândim să diminuăm foarte mult această cantitate. Și am vrea să începem un proiecte legislativ în acest sens. Trebuie să găsim soluții pentru a avea o cantitate cât mai mică de produse alimentare care să ajungă la incinerare, pentru că și acolo sunt costuri. Este păcat ca un produs ce ar fi putut fi consumat să ajungă într-un incinerator”, spune Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș.

În cadrul întâlnirii au fost analizate posibilitățile de a dirija produsele alimentare aflate în ultima zi de valabilitate. Și asta pentru că sunt numeroase solicitări de la spitale, cămine de bătrâni și școli ce ar dori să preia printr-un protocol aceste alimente.

 

Un proiect foarte fezabil cu sute de mii de beneficiari

 

”Noi decontăm și hrana în spitale. Cea mai mare parte a hranei o asigură spitalele. Însă o parte dintre produsele aflate aproape de expirare pot ajunge în spitale. Și trebuie găsită o formă legală de a se încheia protocoale între spitale și retaileri”, a precizat Ionuț Gheorghe, directorul CAS Argeș.

Directorul Sorin Sorescu a insistat din nou asupra necesității unui proiect de lege care să permită consumul alimentelor aflate aproape de expirare în spitale, școli, grădinițe ori cămine de bătrâni. Pentru siguranța viitorilor consumatori, s-a discutat ca alimentele ce ar urma să fie direcționate către aceste instituții să fie analizate înainte de către un medic veterinar.

O variantă eficientă de redirecționare a alimentelor ce mai au 1-2 zile până la expirare ar fi aceea prin protocoale directe. S-ar putea face și protocoale regionale între retaileri. Se pot face protocoale și legat de produsele nevandabile din punct de vedere al aspectului comercial, cum ar fi produsele cu ambalaje deteriorate.

În perioada următoare, se va discuta și cu managementul de la București al marilor retaileri pentru ca totul să se facă centralizat. Una dintre propunerile retailerilor a fost ca această colaborare și facilitățile acordate pentru produsele alimentare aflate aproape de expirare să fie făcută la nivel național. Retailerii prezenți au fost încântați de întâlnirea organizată de către DSVSA Argeș, un prim pas spre proiectul final, ce ar putea prinde anvergură inclusiv la nivel european. E un proiect în mod clar foarte fezabil. Un proiect de care vor beneficia sute de mii de oameni din toată țara. O dovadă palpabilă că atunci când există implicare și dedicare susținută și constantă, așa cum este în cazul lui Sorin Sorescu, directorul DSVSA Argeș, rezultatele și beneficiile pentru comunitate nu pot fi decât unele foarte bune. Un exemplu de urmat.

dsvsa 01

 

dsvsa 02

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.