notar1.jpgPractica notarială actuală s-ar putea schimba în următoarea perioadă, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat pentru dezbatere, astfel încât, la prima ieşire din indiviziune, actele de partaj voluntar să fie autentificate de secretarii consiliilor locale, fără a mai fi nevoie de plata unei taxe.
 
În primul rând, proiectul de lege de la Senat stabilește că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, „efectuarea procedurii succesorale, în cazul primei ieşiri din indiviziune a beneficiarilor de bunuri imobile, dobândite prin titluri de proprietate emise în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere (...) și a altor legi de reconstituire a dreptului de proprietate se realizează de secretarii consiliilor locale”.
 
Astfel, secretarii consiliilor locale vor putea autentifica, la prima ieşire din indiviziune pentru bunurile imobile, acte de partaj voluntar, prin care părţile au stabilit vecinătăţile rezultate din dezmembrare şi fără documentaţie cadastrală.
 
Activitățile notariale amintite mai sus, desfășurate de secretarii consiliilor locale, vor fi scutite de taxe.
 
În cel mult zece zile de la autentificarea primei ieşiri din indiviziune, secretarii consiliilor locale vor dispune înregistrarea datelor cu privire la bunurile imobile în registrul agricol şi transmiterea acestora către Registrul agricol naţional.
 
Legea notarilor publici stabilește modalităţile prin care poate fi făcută succesiunea notarială între moştenitorii titularilor reîmproprietăriţi, dar, potrivit inițiatorilor măsurii, foarte puţini moştenitori au apelat la serviciile notariale, de cele mai multe ori, din cauza dificultăţilor materiale.
 
Astfel, proprietatea asupra bunurilor imobile nefiind individualizată, moştenitorii nu pot fi înscrişi în registrul agricol, nu pot beneficia de subvenţiile acordate de Uniunea Europeană sau de statul român şi „nu pot beneficia de atributele dreptului real de proprietate, care asigură în plenitudinea sa dreptul de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra unui bun”, după cum este subliniat în nota de fundamentare a proiectului.
 
Proiectul de față nu face altceva decât să modifice practica notarială la prima ieşire din indiviziune, permiţând secretarilor consiliilor locale să autentifice acte de partaj voluntar, fără schiţe cadastrale pentru bunurile imobile dezmembrate, atunci când părţile au stabilit vecinătăţile şi îşi rezervă dreptul de a face demersurile pentru intabularea proprietăţii, potrivit Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.
 
În prezent, moştenitorii unui titular reîmproprietărit “sunt obligaţi, la prima ieşire din indiviziune, să plătească acea schiţă cadastrală la preţul de răscumpărare a bunului imobil, preţ pe care nu-l pot suporta”, mai subliniază, în final, inițiatorii.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.