angajat.jpgNoi prevederi urmează să fie introduse în Codul muncii, unele dintre ele făcând referire la un nou tip de zile libere pe care angajatorii să le poată acorda salariaților, mai exact pentru situații de urgențe familiale. Schimbarea se regăsește într-o propunere aflată la începutul parcursului legislativ, ce vizează transpunerea a două directive europene din domeniul muncii.
Potrivit propunerii ce va completa Codul muncii, salariatul va avea dreptul să lipsească de la muncă ca urmare a unor urgențe familiale cauzate de boală sau de accident, "care fac indispensabilă prezența imediată salariatului".
 
Această perioadă de absențe nu va afecta zilele de concediu de odihnă anual. Mai exact, pentru urgențele familiale, salariații vor putea cere 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic și vor putea fi luate doar dacă angajatorul va fi informat despre ele înainte de absența propriu-zisă.
 
Conform mențiunilor din cadrul propunerii legislative, drepturile dobândite de salariat anterior lipsei pentru urgența familială vor fi menținute pe durata absenței.
 
Aceste zile vor trebui recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare urmând să facă obiectul unui acord cu angajatorul.
 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.