general petrescuArgeșul a dat de-a lungul anilor mulți ofițeri care au ajuns să dețină funcții de prim rang în Armata Română și în Ministerul Apărării Naționale. Iar unul dintre cele mai relevante exemple este cel al generalului Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, începând din decembrie 2019.

Născut pe 26 ianuarie 1971 în Pitești, generalul Daniel Petrescu a avut constant funcții la vârf. În perioada 2017-2019 a îndeplinit funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), iar în perioada august-noiembrie 2019 a îndeplinit funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării.

La nivel operativ a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională (2010 - 2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații.

În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a fost desemnat Reprezentant militar al șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat în Norfolk, Virginia, SUA.

În cadrul operațiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din Afganistan (iulie 2006 - ianuarie 2007), comandant de batalion și comandant al contingentului național; la misiunea KFOR din Kosovo (octombrie 2003) și SFOR din Bosnia-Herțegovina (octombrie 2004), comandant de batalion în rezerva strategică a NATO; în operația ALBA din Albania (mai-iulie 1997), ofițer de legătură. A comandat Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” în operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA în Irak (ianuarie- august 2005). A participat la misiunile ONU de menținerea păcii: MONUA (decembrie 1998 - iulie 1999) și UNAVEM III (august 1995 - aprilie 1996) din Angola, ca ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței ONU. Generalul Daniel Petrescu este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare „Carol I” (promoția 2003), absolvent „cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate națională” (2010 - 2011). Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.