"Se încalcă legea. (...) Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că cei care au astfel de practici, practic atacă biodiversitatea şi încalcă normele privind ecocondiţionalitatea. Cei care se dovedesc că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv. Lucrez împreună cu Tanczos Barna la modificarea legislaţiei în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă pentru că până acum era de ajuns ca fermierul să dea o declaraţie că a găsit miriştea incendiată sau suprafaţa de teren declarată al APIA e incendiată, şi să facă dovada că a făcut o plângere către organele de poliţie pentru a fi identificat făptuitorul", a declarat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a precizat că proprietarii suprafeţelor de teren pe care le lucrează şi pentru care obţin fonduri europene sunt obligaţi să păzească imobilele respective.

"Daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane. (...)

Incendierea suprafeţei secătuieşte solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi. În primă fază au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc produse de erbicidat, dar în acelaşi timp îşi fac singuri rău pentru că pe deoparte pierd subvenţia, iar pe cealaltă parte îşi creează probleme pentru viitoarele culturi", a arătat ministrul Adrian Chesnoiu.

De altfel, în cursul săptămânii trecute şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) i-a informat pe fermieri cu privire la obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate, care este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea şi bunăstarea animalelor şi sănătatea plantelor.