sanduloiuArgeșul, județul cu cei mai înalți munți din România, are și cei mai mulți câini specializați în salvarea victimelor avalanșelor. La ora actuală, în România sunt 21 de câini brevetați în 13 județe, după cum ne-a precizat Ion Sănduloiu, șeful Salvamont Argeș. Iar numărul câinilor brevetați din Argeș ar putea crește după Stagiul Național de Formare și Reconfirmare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, stagiu ce se desfășoară între 4 și 13 martie la Cabana Capra de pe Transfăgărășan, la o altitudine de 1.700 metri.  Patru câini, dintre care doi din Argeș, vor da teste pentru a fi brevetați ca și câini de avalanșă.

 

”Pe parcursul a zece zile, unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare”, precizează Ion Sănduloiu.

 

Mai trebuie spus că în Argeș își desfășoară activitatea și Helios, primul câine din România specializat în salvarea victimelor avalanşelor.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.