- Wednesday, 15 December 2021
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 692
Urşii periculoşi vor putea fi împușcați și în afara localităților
Camera Deputaților a adoptat, miercuri un proiect de lege prin se stabilesc condiţiile în care pot fi omorâţi urşii periculoşi. Cu 232 de voturi pentru și 30 împotrivă, deputații au introdus o modificare care introduce drept necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea merge la promulgare.
Deputaţii au adoptat un amendament care modifică ordonanța și care elimină sintagma "intravilan" astfel încât intervenţia imediată să fie posibilă şi în extravilan. În comisia raportoare, la propunerea UDMR s-a eliminat prevederea privind intravilanul, astfel că intervenţia asupra urşilor va putea fi făcută în orice zonă, şi în extravilan.
Reprezentanţii UDMR au argumentat că amendamentul este unul necesar, în condiţiile în care foarte multe atacuri ale urşilor au loc la ferme, ocoale silvice şi au invocat totodată dreptul la viaţă prevăzut de Constituţie.
Prin proiectul de Ordonanţă, se reglementa modul de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare, sau prin eutanasiere / împuşcare.
Costurile de întreţinere a puilor de urs relocaţi după intervenţia imediată sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112 sau prin alte mijloace de comunicare prin care poate fi sesizat comitetul local pentru situaţii de urgenţă.
"Nerespectarea dispoziţiilor art. 11 de către persoanele responsabile constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională de la 7.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune", mai prevede proiectul adoptat.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 232 de voturi pentru, 30 împotrivă si 23 de abțineri. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz, legea merge l apromulgare la președințele Klaus Iohannis.
Popular Articles
- Most read
Publicitate