- Wednesday, 17 November 2021
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 941
Toamna aceasta este una istorică pentru zona din Argeş din sud-estul Munților Făgăraș, acolo unde după mai bine de un secol, castorul, va reveni acasă în albiile râurilor Argeșel și Râul Târgului, din inițiativa Fundației Conservation Carpathia.
După doi ani de studii științifice și socio-economice și mii de ore petrecute în teren, în sudul Munților Făgăraș, până la finalul lunii noiembrie primele familii de castori vor reveni într-una dintre cele mai bogate zone din punct de vedere natural ale României, într-un program amplu de reintroducere a acestei specii deosebite. Planul Fundației Conservation Carpathia, inițiatorii acțiunii, este de a reintroduce un număr total de 90 castori până în 2024.
Dintre acestia, 70 vor fi capturați și relocați din bazinul râului Olt, iar restul de 20 vor proveni din populația existentă pe râul Elba din Germania, pentru a asigura diversitatea genetică. Astfel, aceste acțiuni se vor realiza anual, primăvara și toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora.
Castorii vor fi la început marcați cu emițătoare, pentru a putea fi monitorizați.
„Pe lângă valoarea sa naturală de neprețuit, castorul este și un adevărat ambasador turistic. Prezența lui în Argeş poate atrage anual mii de vizitatori pe an, iubitori de natură și de frumos, oameni care își doresc să cunoască această specie și să învețe cât mai multe despre aceasta. În acest sens, în 2022, fundația va pune bazele a trei centre de informare turistică în Argeş, la Rucăr, Lerești și Nucșoara, centre unde cei interesați se vor putea delecta şi documenta cu privire la această specie si rolul ei în natură”, spun reprezentanţii Fundaţiei Conservation Carpathia.
Popular Articles
- Most read
Publicitate