- Thursday, 23 September 2021
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1245
În ultimii ani, speciile străine invazive au devenit o problemă tot mai mare în zonele montane din Argeș. Pe lângă intensificarea activităţilor umane, schimbările climatice favorizează şi mai mult pătrunderea şi dezvoltarea lor în noi teritorii, creând dezechilibre ecologice.
Zeci de cercetători și voluntari lucrează din această lună în zonele din Argeș din Munții Făgăraș la eliminarea plantelor străine invazive, care amenință sănătatea peisajului natural autohton.
Fundația Conservation Carpathia a identificat în sud-estul munților Făgăraș, de-a lungul a peste 164 de kilometri pe Valea Dâmboviței, Râul Târgului, Valea Vâlsanului, Valea Doamnei și pe doi afluenți ai lacului Vidraru, șase specii străine invazive de plante și, într-o primă fază, a realizat acțiuni de eliminare a acestora, pe o distanță de 30 km.
"Introducerea unei specii străine poate fi realizată intenţionat de către om, fără a cunoaște impactul asupra mediului natural din acea zonă. Cel mai des întâlnit este exemplul plantelor ornamentale, cum ar fi troscotul mare japonez (Reynoutria japonica), care a "evadat" din curți și s-a răspândit, ocupând locul altor specii autohtone, valoroase pentru menținerea echilibrului natural. Coridoarele de anini, cu un rol deosebit de important în fixarea malurilor, deci în combaterea dezastrelor naturale, sunt cele mai vulnerabile la a fi invadate de speciile străine de plante. De aceea, am început activitățile de-a lungul râurilor. În sectoarele invadate, acestea conduc în timp, la eliminarea speciilor de plante native, caracteristice zonei, deci la reducerea biodiversităţii și la favorizarea dezechilibrelor", precizează dr. biolog Oliviu Grigore Pop, Fundația Conservation Carpathia.
Popular Articles
- Most read
Publicitate