manuDornic probabil de mai multă imagine după o perioadă în care nu a fost vizibil în mass-media, comisarul-şef Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România vine cu acuze superficiale şi jenante la adresa medicului legist Dan Manu legat de cazul bărbatului de 63 de ani care a murit pe 16 aprilie la Autogara Sud Piteşti după ce a fost trântit violent la pământ de doi poliţişti.

Concret, în declaraţii făcute pentru site-ul sputnik.md, Christian Ciocan spune că a constatat, cu referire la Dan Manu, cum , „în această fază a urmării penale, când toate lucrurile sunt secrete, a ieșit în spațiul public și a făcut precizări vis-a-vis de rezultatele pe care le-a obținut în urma expertizei”.

Tot Christian Ciocan a mai spus că medicul legist are alte atribuții și nu acelea de purtător de cuvânt într-un caz aflat în competența procurorului şi că o astfel de manieră de lucru „pune în pericol grav prezumția de nevinovăție prin inducerea în conștiința opiniei publice a faptului că persoanele respective, aflate în cercetare, ar fi deja vinovate. Or, lucrul acesta este extrem de grav atât pentru valoarea de drept individuală, cât și pentru valoarea de drept generală, pentru că ne referim la prezumția de nevinovăție care este prevăzută în Constituția României”.

Mai mult, Christian Ciocan spune că Federația Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România va analiza dacă este oportună introducerea unei plângeri penale față de declarațiile medicului legist Dan Manu.

Şi acum să spunem de ce Christian Ciocan dă dovadă de superficialitate când face asemenea acuzaţii şi afirmaţii.

Cazul bărbatului decedat după ce a fost trântit cu violenţă de doi poliţişti din Piteşti a făcut ocolul ţării şi al Europei, iar pe imaginile filmate de martori se vede clar cum victima nu a fost vreun moment agresivă faţă de poliţişti şi că dimpotrivă poliţiştii s-au purtat foarte violent cu bărbatul.

Declaraţia doctorului Dan Manu privind cauza decesului bărbatului a fost una cât se poate de obiectivă, acesta spunând doar că a fost vorba de asfixie mecanică, fără să arunce vreo vină asupra cuiva. Iar această declaraţie a fost făcută de reprezentantul unei instituţii publice într-o conferinţă de presă alături de prim-procurorul Parchetului Tribunalului Argeş într-un moment în care nevoia de comunicare în acest caz era esenţială.

Dan Manu nu a acuzat pe nimeni, nu a furnizat date personale, ci pur şi simplu a prezentat succint o concluzie de specialist faţă de un caz de maxim interes public. Spre lauda sa, Dan Manu a arătat o comunicare transparentă şi cât se poate de obiectivă.

Numai că poliţistul Christian Ciocan încearcă fără ezitare să îi scoată basma curată pe colegii săi poliţişti care au trântit violent pe asfalt un bătrân ce a murit apoi. Nu este normal. Pentru că imaginile arată clar violenţa poliţiştilor.

I-am solicitat şi medicului Dan Manu un punct de vedere legat de acuzele gratuite ale comisarului-şef Christian Ciocan, numai că acesta, elegant, nu a dorit să facă vreun comentariu în acest sens.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.