- Saturday, 18 July 2020
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 1044
Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, face clarificări în ceea ce privește situația cazurilor de infectări cu noul coronavirus în Argeș. Prefectul atrage atenția că suntem într-o perioadă de răspândire comunitară accentuată, lucru legat în mod cert de introducerea măsurilor de relaxare la nivel național.
Prefectul Emanuel Soare subliniază importanța conștientizării, la nivel personal, a măsurilor de prevenție a răspândiri virusului: purtarea măștii, păstrarea distanței fizice și o mai frecventă utilizare a apei și săpunului, pentru păstrarea igienei mâinilor. În plus, prefectul face apel către fiecare instituție și fiecare persoană publică să susțină acțiunile guvernului de prevenire a răspândirii virusului și să participe la acest efort comun.
În județul Argeș, cifrele sunt, în această perioadă, în creștere, fapt ce necesită o serie de clarificări pentru a putea fi înțelese în contextul real, fără interpretări greșite.
“În contextul legislativ actual, nu se pot impune alte măsuri restrictive, precum cele aplicate în starea de urgență. Cetățenii se mișcă liberi, au reînceput activitățile economice, se călătorește mult către locurile de muncă prin intermediul navetei cu autobuze sau maxi taxi.
De aproximativ trei săptămâni, au fost intensificate controalele privind verificarea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Prin Ordin de prefect, nouă instituții cu atribuții de verificare și control efectuează zilnic acțiuni de verificare a respectării măsurilor de către companii, autorități publice și cetățeni.
Se constată că cetățenii nu conștientizează importanța purtării măștilor de protecție sau a păstrării distanței fizice dintre persoane. În acest context, creșterea numărului cazurilor pozitive este normală și de așteptat să se mențină în perioada următoare.
Pentru o corectă înțelegere a situației, trebuie analizate următoarele aspecte:
1.În Argeș testăm mult față de alte județe. Avem trei laboratoare de testare de stat și alte 5 laboratoare private. În medie, în laboratoarele de stat, se efectuează aproximativ 350 de teste, zilnic. Au fost efectuate, de la începutul pandemiei, peste 17.000 de teste, fiind testate aproximativ 10.000 de persoane.
2.Testăm conform metodologiei ministerului sănătății stabilite la nivel național, dar testăm și în comunitate. Testarea conform metodologiei se realizează țintit, în spitale, în centrele de îngrijire, în centrele de dializă. Majoritatea județelor testează doar în acest mod. Noi testăm foarte mult în comunitate, motiv pentru care identificăm mult mai multe cazuri pozitive decât o fac alte județe care testează doar în spitale sau care nu au laboratoare de testare în județ (un angajator care își testează toți angajații, persoane care pleacă în concediu, teste la cerere).
3.Aproximativ 20-25% dintre cazurile noi raportate zilnic în județul Argeș reprezintă persoane care nu locuiesc în județ, dar au domiciliul aici și lucrează în alte județe sau sunt internate acolo.
4.În ultima săptămână, aproximativ 20-30% din cazurile raportate sunt ceva mai vechi, nu sunt cazuri noi apărute în ultimele 24 de ore, ci sunt buletine pozitive care nu au putut fi incluse în raportările oficiale din diferite motive tehnice precum supraaglomerarea activității Direcției de Sănătate Publică, lipsa unor date de identificare de tip telefon, adresă, CNP etc.
5.Județul Argeș are o populație numeroasă, puternic industrializat, cu foarte multe companii mari pentru care lucrează multe persoane și care ajung la locul de muncă utilizând mijloace de transport în comun, autobuze sau maxi taxi dedicate, riscurile de infectare fiind mult mai mari decât în alte județe mai mici, predominant rurale.
Vă asigur că toate instituțiile cu atribuții în gestionarea acestei pandemii sunt active, în stare de alertă, cu toate efectivele în teren. Se fac acțiuni de verificare a respectării măsurilor de prevenire în fiecare zi. Se acționează prompt pentru rezolvarea oricărei sesizări. Toate instituțiile deconcentrate ale ministerelor derulează campanii de conștientizare și popularizare a măsurilor de prevenire.
Trebuie să înțelegem că această pandemie, dată de o boală infecțioasă, nu poate fi gestionată doar prin eforturile instituțiilor publice, prin activități de verificare și control, ci și prin cooperarea populației. Cetățenii trebuie să înțeleagă că prevenirea răspândirii unei boli infecțioase se face prin purtarea corectă a măștii de protecție, prin păstrarea distanței fizice față de alte persoane, prin o mai bună igienă a mâinilor (spălarea cu apă și săpun), prin evitarea aglomerațiilor.
Nicio altă măsură de creștere a limitărilor și restricțiilor nu va putea compensa necesitatea și urgența dobândirii, de către fiecare dintre noi, a acestor noi comportamente preventive”- a transmis prefectul Emanuel Soare.
Popular Articles
- Most read
Publicitate