gara-regala.jpgRegionala Craiova a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a anunțat că a primit două oferte la licitația pentru modernizarea Gării Regale din Curtea de Argeș, după ce la începutul lunii octombrie, în sistemul electronic de achiziții publice, a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Reparații, reabilitare și restaurare clădire călători din stația CF Curtea de Argeș (proiectare și execuție)”. Valoarea totală estimată a contractului este de 10,5 milioane lei. 

Astfel, cele două firme care s-au înscris la licitația pentru reabilitarea Gării Regale din Curtea de Argeș sunt: STEFA STEEL SOLUTIONS SRL şi Asocierea EURAS-ARHING SRL.

Gara a fost inaugurată pe 27 noiembrie 1898, la doar un an de la începerea lucrărilor de construcție. Cu excepţia lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus aici în februarie 2003 cu un vehicul militar, toţi regii înmormântaţi la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduşi pe calea ferată. În decembrie 2017, cu câteva zile înainte ca trenul purtând sicriul cu trupul Regelui Mihai să ajungă aici, Gara Regală din Curtea de Argeş a fost acoperită cu un mesh pentru a nu se vedea starea de degradare a clădirii.

Unul dintre cei care s-a zbătut să obțină finanțare pentru reabilitarea gării este deputatul Adrian Miuțescu, pe atunci președinte al PNL Argeș. În 2020 acesta a reușit să includă obiectivul în bugetul Ministerului Transporturilor.

miutescu_adrian.jpg

„Am avut întotdeauna dorința și ideea de a încerca să recuperăm aceste monumente. M-a iritat pur și simplu, la înmormântarea Regelui Mihai, din dorința de a acoperi sub preș gunoiul, au pus o pânză care efectiv trebuia să creeze imaginea iluzorie a monumentului bine conservat. O pânză care a fost făcută la comanda unui deputat de Argeș care s-a gândit că în felul ăsta putem să mascăm o treabă care trebuia făcută. Și atunci, efectiv, pur și simplu, am spus că nu se mai poate. Din acest moment trebuie să ne implicăm. Împreună cu colegii mei, cu un deputat de Argeș care s-a implicat la bugetul pe 2020, după câteva discuții pe care le-am avut cu actualul ministru al Transportului, domnul Lucian Bode, am introdus pe bugetul pe anul 2020 deschiderea unui punct de finanțare pentru recondiționarea acestui monument, Gara Regală din Curtea de Argeș. Acest lucru l-am făcut pentru că efectiv nu am mai putut suporta acea imagine unde oameni veniți din toată Europa, din toată lumea, la Curtea de Argeș, la acea înmormântare, puteau vedea în ce hal avem grijă de monumentele din țara noastră. În 30 de ani, nu numai că am stricat, dar nici nu am fost în stare să putem măcar conserva sau îngriji ceea ce am avut”, a explicat Adrian Miuțescu la vremea respectivă.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.