- Friday, 27 November 2020
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1408
Candidat independent la Camera Deputaţilor, Virgil Baciu ia atitudine legat de abandonul şcolar şi de problemele reale ale învăţământului, inclusiv şcoala online.
Iar Virgil Baciu a demonstrat deja, de când era primar la Corbi, că îi pasă cu fapta de educaţie. Graţie lui Virgil Baciu, Primăria Corbi a aplicat în premieră în România din primăvara anului 2019 un sistem ingenios care vizează scăderea abandonului şcolar, una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ din România.
Graţie iniţiativei sale, se acordă un stimulent lunar de 100 de lei fiecărui copil din localitate înregistrat de la clasa zero până la clasa a IV-a. Potrivit reglementării locale, suma se acordă condiţionat de prezenţa la şcoală. Concret, fiecare copil care nu are nicio absenţă nemotivată lunar primeşte câte 100 lei. Fiecare absenţă nemotivată este penalizată cu 5 lei. La mai mult de 5 absenţe nemotivate nu se mai acordă stimulentul financiar. De stimulentul financiar de 100 de lei au beneficiat deja sute de copii din comuna Corbi.
Iată ce spune Virgil Baciu legat de problemele învăţământului românesc: „ Din păcate, acesta este crudul adevăr. Cea mai mare rată a abandonului școlar din România în 2018 a fost înregistrată în zona Transilvaniei: 5,2% în mediul rural și 3,7% în urban, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Chiar dacă România nu se prezintă deloc favorabil atunci când vine vorba de învățământ și metodele de predare în școli, pandemia a scos la suprafață și mai multe metehne ale sistemului. Așa numita școală online crește prăpastia dintre clasele sociale, învățământul devenind, astfel, mai mult un privilegiu al familiilor potente financiar. În cazul celor modeste, provenite în special din mediul rural, soluțiile nu prea există.
În lipsa unor mijloace tehnologice esențiale, copiii iau o "vacanță" prelungită și obligatorie de la șansa de a învăța. În plus, conexiunea la internet, telefoanele mobile inteligente, tabletele sau laptopurile, și nu vorbesc aici de cele de ultimă generație, sunt considerate un lux în unele zone din România.
A cam venit timpul ca viitorul nostru, copiii, să primească o șansă egală la educație, pentru a putea spera la un viitor mai bun și la o ȘANSĂ REALĂ de a rămâne în România. Toate acestea pot fi posibile doar printr-o reformă a învățământului care să nu discrimineze nicio categorie socială, ci din contră, să poată acoperi lacunele financiare, acolo unde este cazul, și să sprijine părinții”.
Popular Articles
- Most read
Publicitate