- Thursday, 19 November 2020
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1478
După ce a fost primar la Corbi timp de opt ani şi a implementat în comună numeroase proiecte de anvergură, Virgil Baciu candidează acum ca independent la Camera Deputaţilor. Iar pentru Virgil Baciu, educaţia este un domeniu prioritar, lucru dovedit chiar și în perioada cât a ocupat funcția de primar în comuna Corbi.
Mai exact, Virgil Baciu a reușit să implementeze la Corbi un proiect unicat în România privind stoparea abandonului școlar și performanța în educație prin acordarea unor sume de bani atât pentru cei care nu au absențe nemotivate, cât și pentru elevii din comună care înregistrează performanțe școlare.
Iată însă ce spune Virgil Baciu despre reforma în educație: „Societatea românească a progresat în multe domenii, însă într-unele a rămas blocată în trecut. Un domeniu unde progresul este infim este învăţământul. În ultimii 30 de ani s-au făcut atât de puţine schimbări încât de multe ori avem impresia că ne aflăm într-un regres faţă de sistemul de dinainte de revoluţie. Cred că educaţia ar fi trebuit să fie primul domeniu care să progreseze odată cu trecerea anilor. Prin educaţie progresează o întreagă societate. Atât timp cât educaţia este ţinută la un nivel scăzut nici societatea în ansamblul ei nu poate progresa.
Sunt de părere că sistemul de învăţământ trebuie să sufere o reformă radicală şi să se producă schimbări majore, iar aceste schimbări să fie de la temelie, nu doar faptul că se schimbă ministrul 1 cu ministrul 2 sau cine ştie ce directori ori secretare. Trebuie regândit întregul sistem de învăţământ pornind de la un principu de bază al oricărui sistem de învăţământ: dezvoltarea copiilor/tinerilor şi pregătirea acestora pentru viaţă.
Câte dintre materiile care se predau azi în şcoală sunt cu adevărat folositoare elevilor?
Câte lucruri pe care le învaţă la şcoală îi şi ajută în viaţa de zi cu zi?
Eu cred că rostul şcolii trebuie să fie acela de a forma oameni independenţi, oameni liberi care să aibă capacitatea de a performa în domeniul de activitate de care sunt pasionaţi. Eu vreau ca şcoala să pună accent pe dezvoltarea elevului. Vreau ca şcoala să fie un loc unde copiii vin cu drag, nu din obligaţie. Pentru ca un copil să vină cu drag la şcoală noi trebuie să îi hrănim pasiunile, nu să îi băgăm pe gât informaţii care nu-i plac sau nu îl ajută în viaţă. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie şi de profesori dedicaţi, profesori bine plătiţi pentru ca, la rândul lor, să vină la şcoală cu drag şi energie pozitivă, dornici de a preda copiilor, nu să stea să se gândească la ziua de mâine că nu le ajung banii să plătească facturile sau alte cheltuieli curente”.
Popular Articles
- Most read
Publicitate