gentea 1012 ani, 4 luni şi 25 de zile. Nu, nu e titlul noului film al lui Cristian Mungiu. Pur şi simplu atât a trecut de când am intrat ultima oară în biroul unui primar al Piteştiului. Pe atunci, în iunie 2008, biroul era mult mai mare (by the way, mă ducea cu gândul la Biroul Oval ca dimensiuni), iar primarul, pe numele său Tudor Pendiuc, era liber şi nearestat şi părea a rămâne în funcţie până la adânci bătrâneţi şi chiar mai mult decât atât. Iunie 2008… Ce vremuri… Ce purtător de cuvânt de nota 10 avea Primăria Piteşti şi am numit-o aici pe Monica Colfescu.

Şi iată că după atâta amar de vreme am revenit în biroul primarului, alături de câţiva colegi jurnalişti. Pentru că ziua de graţie 19 noiembrie 2020 a fost prima cu Cristian Gentea primar al Piteştiului. Şi a fost o zi interesantă. Neaşteptat de interesantă. Şi nu vă voi face o radiografie prozaică a acestei prime zile, ci una subiectivă, personală. Aş fi putut intitula acest articol „O zi din viaţa lui Cristian Gentea”, ca o parafrază la romanul „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici” a lui Soljeniţîn, dar m-am gândit ca nu cumva să se gândească doamna senator Cristina Stocheci la un atac la persoană subliminal şi indirect, după ce acum câţiva ani, la un simpozion despre Experimentul Piteşti, a zis Soljeniţ în loc de Soljeniţîn…

I-am cunoscut bine pe foştii primari Tudor Pendiuc şi Cornel Ionică. Am comunicat fluent şi constant cu ei, însă i-am şi criticat în destule rânduri, uneori foarte acid. Şi eram curios cum va începe comunicarea cu Cristian Gentea, pe care îl ştiu de aproape cinci ani şi despre care am scris prima oară în primăvara lui 2016, când era martor în procesul lui Tudor Pendiuc din dosarul Publitrans. Ulterior am comunicat fluent cu Cristian Gentea în calitate de consilier local. L-am apreciat când a luat atitudine cu fapta legat de haosul imobiliar din Piteşti şi a blocat mai multe proiecte imobiliare aberante. L-am şi criticat în vara trecută de mai multe ori.

Lăsând la o parte scurta divagaţie, să revin la primarul nostru. Noul primar. Legat de ceremonia de învestire şi de conferinţa de presă ulterioară, mi-a plăcut la Cristian Gentea că a avut atitudine. E primul pas obligatoriu pentru a avea apoi şi altitudine în administraţia publică. Mi-a plăcut că noul primar nu a folosit nici măcar o dată sintagma „PSD”. Iar la zecile de întrebări ale jurnaliştilor nu a zis o dată: „Nu ştiu”. Cristian Gentea nu a vorbit festivist, a vorbit punctual, argumentat, serios.

De la mediu radioactiv la mediu birocratico-toxic

 

Şi, revenind la partea de comunicare, Cristian Gentea şi-a început cu dreptul mandatul din acest punct de vedere. La propriu. Cu două mutări foarte bune. Pentru că o are consilier de comunicare pe Cristina Munteanu, o jurnalistă foarte profesionistă. Un comunicator impecabil. A doua mutare- şi la propriu şi la figurat-este cea a doamnei Ana Stancu de la Compartimentul Relaţii Publice – unde a făcut o treabă foarte bună atâţia ani- la cabinetul său. Nici că se putea o şefă de cabinet mai potrivită. Sunt două mutări foarte bune, însă va trebui să urmeze şi altele. Cristian Gentea va trebui să se înconjoare de profesionişti, nu de obedienţi cu spirit gregar. Şi nu îi va fi uşor. Pentru că după 33 de ani de mediu radioactiv (a se citi ICN Mioveni), Cristian Gentea trece într-un mediu birocratico-toxic (cu excepţiile fericite, bineînţeles), mediu pe care va trebui să îl modeleze, să îl retuşeze din multe puncte de vedere.

Revenind la biroul lui Cristian Gentea, da, e mult mai redus faţă de biroul din epoca Pendiuc. Însă răspunderea e de o mie de ori mai mare. Ştiu că, în afară de FC Argeş, Cristian Gentea ţine cu Arsenal Londra. Însă la Primăria Piteşti va trebui să fie un fel de Liverpool. Adică mereu la vârf.

ionica gentea

Şi o altă impresie de la birou. Predarea de ştafetă Cornel Ionică-Cristian Gentea a fost una fără efuziuni sentimentale, rece, neutră, de parcă în birou ar fi fost Hruşciov şi Kennedy. Şi într-un fel înţeleg răceala domnului Ionică. O să îi fie dor de birou şi mai ales de funcţie. Şi apropo de birou, acesta are ceva ce domnul Ionică n-a avut în perioada în care a fost primar: calculator. Pe biroul lui Cristian Gentea am remarcat şi o foaie A4 îndoită pe care scria: „MULT SUCCES!”, plus o semnătură indescifrabilă, probabil a domnului Ionică.

Ar putea fi intitulată prima zi de primar a domnului Gentea- ca să parafrazez faimosul tabloul al lui Monet- „Impresie. Răsărit de schimbare la Primăria Piteşti”? Nu ştiu. Sper. M-aş bucura să fie aşa. Pentru că îmi doresc ca în vara lui 2024, atunci când se termină mandatul domnului Gentea, Piteştiul să fie un oraş-beton. La figurat, nu la propriu.

Cristian Gentea nu zâmbeşte des, dar poate ca prin faptele sale să readucă zâmbetele pe buzele piteştenilor. Pentru un oraş aşa cum ne dorim cu toţii: modern, dinamic, dezvoltat, în rând cu restul oraşelor de top din ţara noastră.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.