costoiu chirlesanÎn această lună se fac pași extrem de importanți privind fuziunea dintre Universitatea Politehnica din București și Universitatea din Pitești, fuziune negociată de peste patru luni. Noua instituție de învățământ superior va purta numele “Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București”. Într-un interviu pentru FinanciarPress.ro, Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești, a prezentat detalii în premieră detalii despre fuziune, precizând printre altele că noua instituție de învățământ superior va funcționa concret începând cu anul universitar 2024-2025. Dumitru Chirleșan a anunțat și că nu va candida pentru funcția de rector al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Viitoarea fuziune este una foarte benefica pentru învățământul superior din Pitești și pentru Argeș. Pentru că cei peste 10.000 de studenți ai Universității din Pitești vor fi parte integrantă a uneia dintre cele mai mari și puternice universități din România, ce va avea în total peste 35.000 de studenți.

Senatul Universității din Pitești a aprobat fuziunea cu Universitatea Politehnica București. Când va aproba și Senatul Politehnicii fuziunea și care vor fi următorii pași?

Senatul Politehnicii București se reunește joi 26 ianuarie și va vota fuziunea. Următorul pas formal va fi reprezentat de întâlnirea conducerilor celor două universități și, probabil marți 31 ianuarie, semnarea actului de fuziune așa cum a fost aprobat de cele două senate, după care îl vom trimite la Ministerul Educației cu o notă de fundamentare pentru a solicita demersul legislativ. Dorim să trecem totul printr-o lege prin Parlament. Pentru că legea agreează acele obligații prevăzute în contract și care nu sunt în Legea Educației Naționale.

Cum va fi conducerea viitoarei universități? Va fi una ”bicefală”?

În raport cu Legea Educației, nu poate fi conducere bicefală în universități. Va fi un rector, un Consiliu de Administrație, un Senat. Toată activitatea noii structuri va fi gestionată printr-un Consiliu Consultativ al Consiliului de Administrație, numit Consiliu de Dezvoltare Strategică. În acest consiliu vor fi reprezentate paritar cele două centre universitare. Membrii acestui consiliu vor fi automat și membri ai Consiliului de Administrație al noii structuri.

Concret, noua fuziune va deveni efectivă din toamnă, odată cu viitorul an universitar?

Oficial, instituția va putea exista oficial din toamnă. Însă demararea unui nou universitar cu noua entitate nu va fi din toamnă. Acest lucru se va produce începând cu anul universitar 2024-2025. Între timp vor fi reașezările prin alegeri în cele două universități. Noua universitate trebuie să treacă și ea prin procedura de alegeri, ce va începe în această toamnă. Alegerile se vor finaliza cel târziu în martie 2024. Și astfel se va înființa și noua universitate din punct de vedere al structurilor de conducere.

Veți candida la alegeri?

Nu, nu îmi propun să candidez la vreo funcție academică. Pentru că am credința mea că două mandate sunt destul. În contractul de fuziune este prevăzut ca fiecare centru universitar va avea în mod sigur un prorector coordonator.

Care ar fi principalele beneficii ale fuziunii pentru Universitatea din Pitești?

Va fi o suplimentare a resurselor pentru zonele curriculare ce au oricum potențial de dezvoltare, dar nu au resurse. Suntem atractivi pe piață, avem cadre didactice și infrastructură de calitate, dar nu avem resurse. Și acolo va investi noua universitate. Vor putea fi atrase totodată și proiecte importante. Prin noi, Politehnica va intra și se va dezvolta pe piața regiunii Sud-Muntenia. Toată lumea va avea de câștigat din plin.

 

 

Foto: Mihnea Costoiu și Dumitru Chirleșan, rectorii Politehnicii și respectiv Universității din Pitești

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.