- Friday, 15 April 2022
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1152
Mi-a fost dor de flori, de primăvară, de animație pozitivă, de oameni pozitivi. Și le-am regăsit pe toate vineri 15 aprilie, cu ocazia începerii celei de-a 45-a ediții a ”Simfoniei Lalelelor”, expoziția-simbol a Piteștiului atât de cunoscută la nivel național. Și, din acest an, este o altfel de expoziție, în cel mai bun sens al cuvântului. O expoziție ”restilizată”, după cum foarte bine a rezumat primarul Cristian Gentea, cel care împreună cu echipa sa a dovedit, după multe luni de muncă susținută, că atunci când ai deschidere, idei și implicare, poți aduce schimbările de care Piteștiul are nevoie ca de aer. Iar Piteștiul avea nevoie ca de aer de o schimbare a stilului ”Simfoniei Lalelelor”, după prea mulți ani în care foștii lideri ai Primăriei Pitești au transformat-o într-un eveniment festivist, cu tribună pentru politicieni și copii puși să defileze în frig, ca pe vremea lui Ceaușescu. Și, din fericire, începând cu ediția din acest an, s-au schimbat multe. Fără festivisme, fără discursuri pompoase, fără nicio notă falsă.
Iar prima oară am văzut asta chiar în uvertura ”Simfoniei Lalelelor” de la Primăria Pitești, acolo unde, alături de diplomați din Olanda și Palestina, oaspeți din orașul Kragujevac și oficiali din administrația publică locală, din Parlament și din Guvern, au fost invitați oameni-simbol pentru comunitate. Parafrazând ceea ce scrie pe Pantheonul din Paris (”Marilor oameni patria le e recunoscătoare”), am putea spune fără ezitare că Piteștiul le-a fost recunoscător vineri 15 aprilie unor oameni speciali, unor valori autentice.
La invitația primarului Cristian Gentea, a fost prezent Ilarie Isac, întemeietorul ”Simfoniei Lalelelor”, un om mereu pasionat de frumos și implicat în viața cetății. Și, la 89 de ani, Ilarie Isac are o energie debordantă. ”Acum 45 de ani, când tocmai deveneam cetățean al Piteștiului, părăsind Bucureștiul, am avut o revelație, descoperind aici în apropiere, pe verdele peluzelor din jurul Teatrului Davila, o adevărată divinitate a frumuseții: o mică colecție de 58 de varietăți de lalele, magistral așezate pe culori, pe înălțimi, funcție de epoca de înflorire, un solfegiu pereucm notele pe un portativ, de unde străfulgerarea ideii de a denumi manifestarea la care participăm ”Simfonia Lalelelor”. Sădirea acestora a fost una dintre realizările minții și mâinilor cetățeanului de onoare, cu har, al acestor locuri, arhitectul peisagist Gheorghe Pacea”, a spus Ilarie Isac.
Cuvinte frumoase și speciale au rostit și campionul european Robert Glință și doamna Gica Dobrin, soția celui mai mare fotbalist pe care l-a dat Argeșul. Alte două simboluri ale Piteștiului.
La ”Simfonia Lalelelor” a fost invitat și Frank Timmerman, cultivatorul olandez care a creat o lalea specială pentru oraș, intitulată ”Tulipa Pitești”. Fapt ce face ca Piteștiul să fie primul oraș din afara Olandei ce dă numele unei lalele.
Popular Articles
- Most read
Publicitate