intelectuali_arges.jpg

A făcut valuri în această săptămână ancheta publicată de către cei de la Recorder, anchetă presărată cu numeroase atacuri la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi a Patriarhului Daniel. O anchetă ce a dus la demisiile lui Neacşu Lazăr din Consiliul General al Primăriei Capitalei şi a vicarului eparhial Aurel Mihai. Dincolo de atitudinile mai mult sau mai puţin discutabile ale celor doi, rămâne totuşi o problemă: ancheta generalizează, nu individualizează, punând anatema pe întreaga Biserică Ortodoxă Română şi pe Patriarhul Daniel, deşi pe parcursul reportajului s-a luat legătura doar cu o singură înaltă faţă bisericească.

Am dorit să aflăm de la şapte dintre intelectualii de top ai Argeşului care este părerea acestora despre ancheta Recorder şi despre atacurile asupra Bisericii Ortodoxe Române.

#Dumitru Chirleșan, rectorul Universității Pitești: „Atacul asupra Bisericii Ortodoxe Române este din ce în ce mai vizibil şi se întâmplă din ce în ce mai des astfel de evenimente”

dumitru_chirlesan.jpg

„Consider că efortul celor de la Recorder de a destructura o problemă financiară a Bisericii este parte a unui concert bine pus la punct şi subscrie acestei tendinţe. Atacul asupra Bisericii Ortodoxe Române este din ce în ce mai vizibil şi se întâmplă din ce în ce mai des astfel de evenimente. Departe de mine gândul de a ţine partea cuiva care face infracţiuni. Cine a greşit, să plătească. Dar de aici şi până la incriminarea întregii Biserici Ortodoxe Române drumul este totuşi lung. În opinia mea, nu publicaţia Recorder este îndrituită să facă ordine. Avem organe ale statului care trebuie să rezolve aceste probleme. Şi de abia după aceea opinia publică trebuie să ia atitudine”, a declarat pentru Financiarpress.ro Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii din Piteşti. 

#Sociologul Octavian Sachelarie: „În situaţii de criză simbolurile sunt cele care sunt atacate”

sociolog_octavian-_sachelarie.jpg

Am vorbit şi cu sociologul Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene Argeş, care ne-a declarat: „Este vorba de o violenţă simbolică, având în vedere că Biserica Ortodoxă este un simbol pentru naţiunea română, lucru argumentat de nivelul de credibilitate pe care îl are. Este un joc destul de sofisticat, pentru că în situaţii de criză simbolurile sunt cele care sunt atacate. După părerea mea, nu cred că se susţine un asemenea atac. Pentru că este vorba de o instituţie ce în mod spiritual guvernează majoritatea naţiunii române şi care are specificităţile sale. Nu putem pune semnul egalităţii între Biserica Ortodoxă ca instituţie şi membrii săi. Generalizările sunt cele mai periculoase. La ora actuală, două instituţii sunt foarte credibile la noi: Biserica Ortodoxă şi Armata Română. Dacă o să pierdem încet-încet fiecare dintre aceste valori vom rămâne fără o anumită identitate esenţială. Şi aici nu este vorba de patriotism sau nepatriotism. Departe de mine gândul să nu fiu proeuropean. Uniunea Europeană ar trebui să fie privită până la urmă ca un garant al unor sensibilităţi naţionale. Gena culturală a românilor este fabuloasă”. 

# Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş: „Mi se pare puțin credibil un produs jurnalistic care se referă la Patriarhul BOR, numindu-l  "Marele Alb", ca pe o specie de porc”

cristian_cocea.jpgIată ce spune Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş: „Nu am văzut documentarul și nici nu intenționez să-l văd. Mi se pare puțin credibil un produs jurnalistic care se referă la Patriarhul BOR, numindu-l  "Marele Alb", ca pe o specie de porc”.

 

# Profesorul şi cercetătorul Sorin Mazilescu: „Credinţa ne-a ţinut uniţi pe noi românii”

Am stat de vorbă şi cu profesorul şi cercetătorul Sorin Mazilescu privind ancheta celor de la Recorder. „Sunt nişte atacuri nefondate şi gratuite asupra Bisericii Ortodoxe Române. Nu trebuie să condamnăm în totalitate Biserica din cauza unor oameni mai rău intenţionaţi. Biserica este cea care a stat la baza omului. Nu mai spun de partea culturală, de credinţa pe care românul a avut-o şi o are în Dumnezeu. În Argeş sunt peste 600 de biserici. Biserica a venit aproape de oameni, a deschis centre de asistenţă socială.

sorin_mazilescu.jpgAm cunoscut preoţi dedicaţi activităţii teologice şi misiunii primite, de a propovădui cuvântul lui Dumnezeu. Însă nu există pădure fără uscături. Însă nu trebuie generalizat, nu putem să blamăm Biserica pentru că s-a făcut o astfel de anchetă şi să privim Biserica numai prin prisma Catedralei Mântuirii Neamului. Cum să îi spui Patriarhului „Marele Alb”? Nu e normal. Credinţa ne-a ţinut uniţi pe noi românii”, a precizat Sorin Mazilescu pentru Financiarpress.ro.

#Scriitorul Jean Dumitrascu, fost director al Filarmonicii Piteşti şi al Centrului Cultural Piteşti: „Să nu le cerem preoților și călugărilor mai mult decât pot duce!”

jean_dumitrascu.jpg

Iată ce spune şi scriitorul Jean Dumitrascu, fost director al Filarmonicii Piteşti şi al Centrului Cultural Piteşti: „De-a lungul vremii, preoții au fost printre cei mai avuți români, fie că au fost remunerați de stat sau nu. Cred că îi ajută Dumnezeu! De pildă, cunosc un preot care, având de trei ori mai mic salariul decât al meu, ca director de instituție, a reușit, în câțiva ani, să-și ridice vilă și să își facă o stație PECO. Nu pot vorbi de rău pe preoți, mai ales după ce un călugăr, Ioasaf de la Mânăstirea Cotmeana, după ce l-am criticat pentru parcul auto pe care îl deținea, m-a blestemat în biserică și nici după 20 de ani nu mă iertase. Ca și un alt ierarh, care dupa 25 de ani, îmi reproșa ce scrisesem despre el. Halal călugări! Iertare? Sufletul! Bani? O, da, cât de mulți, profitând de naivitatea unor credincioși de rând, care au oferit și oferă „daruri”, de parcă ar conta în ochii lui Dumnezeu. Sunt mulți ierarhi care trăiesc precum Prințul Charles. Din punctul meu de vedere, nu un reportaj, precum cel din Recorder, subminează Biserica Ortodoxă Română. Răul provine din interior. Dar să nu le cerem preoților și călugărilor mai mult decât pot duce! Și Creangă vorbea de „fabrica de popi din Folticeni”. După 1990, s-au înființat multe „fabrici de popi”, inclusiv în Pitești, unde au pătruns prea puțini oameni cu vocație, cei mai mulți, pe interes. E incredibil cum mulți absolvenți, pentru a avea unde să slujească, au construit biserici, găsind sponsori. Bisericile sunt un lucru bun, prin ele trecem cu toții, la naștere, cununie, moarte. Dar să nu cerem preoților prea mult. Sunt și ei... români! Ca toți românii, unii corecți, alți hrăpăreți!”

# Cornel Popescu, director Muzeul Judeţean Argeş: „Nu trebuie atacată Biserica, ce este un factor de unitate şi educaţie pentru poporul român” 

cornel_popescu.jpg

Un punct de vedere interesant ne-a oferit şi Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş. „Nu am văzut reportajul în întregime. Jurnaliştii nu au avut o discuţie directă cu Patriarhul, ci doar cu nişte preoţi şi nişte funcţionari care se foloseau de numele Patriarhului. Nu trebuie să atacăm o instituţie pentru nişte angajaţi ai instituţiei respective. Dacă un preot este corupt, nu înseamnă că toţi preoţii sunt corupţi. Nu instituţia este de vină. Este regretabil dacă se produc acte de corupţie şi nu există o transparenţă. Ar trebui să fie o transparenţă privind cheltuirea banului public. Însă nu trebuie atacată Biserica, ce este un factor de unitate şi educaţie pentru poporul român. Trebuie atacat punctual funcţionarul care a greşit”, spune Cornel Popescu.

#Profesorul Constantin Augustus Bărbulescu, decanul Facultăţii de Teologie, Istorie şi Arte de la Universitatea din Piteşti:  „Biserica Ortodoxă Română reprezintă unul dintre elementele de bază ale statului român, că ne place ori nu ne place”

Constantin_Augustus_Barbulescu.jpg

Iată ce spune şi profesorul Constantin Augustus Bărbulescu, decanul Facultăţii de Teologie, Istorie şi Arte de la Universitatea din Piteşti legat de ancheta Recorder: „Este o investigaţie jurnalistică, nu o comentez. Punctul meu de vedere este acela că Biserica Ortodoxă Română reprezintă unul dintre elementele de bază ale statului român, că ne place ori nu ne place. Biserica şi instituţia domnească au reprezentat cei doi stâlpi ai existenţei statului român. Părerea mea este că trebuie să păstrăm un echilibru. Nu cred că Biserica Ortodoxă ar trebui prinsă într-o astfel de discuţie legată de afaceri neoneroase. Biserica este o instituţie ce se bucură de încredere. Nu trebuie să generalizăm lucrurile, ar fi o eroare”. 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.