- Friday, 02 October 2020
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1901
În urmă cu două luni a început reabilitarea casei din comuna Nucşoara, unde a trăit Elisabeta Rizea, unul dintre simbolurile luptei anticomuniste. Casa va fi transformată în muzeu. Prima etapă a reabilitării a fost deja finalizată în luna august. Iar veştile bune continuă. Un patron din Argeş a oferit o sponsorizare de 10.000 lei, bani cu care a fost cumpărată şiţa pentru anexa de bucătărie şi cu care au fost plătiţi meşterii.
Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea, este cel care a început în aprilie 2018 o campanie pentru salvarea şi reabilitarea casei memoriale, campanie susţinută inclusiv de Casa Regală.
„Un antreprenor cunoscut din Nucșoara, ”Ferma Piscicolă Piatra Doamnei” a semnat cu Asociația Elisabeta Rizea un contract de sponsorizare în valoare de 10.000 Lei! Îi mulțumim în mod deosebit domnului Viorel Tucă care a înțeles importanța demersului nostru de creare a Ansamblului Memorial CER (Casa Elisabeta Rizea) și de promovare a arhitecturii tradiționale muscelene.
Această sponsorizare ne-a permis să achiziționăm șița, pe care am găsit-o depozitată chiar într-o gospodărie din Nucșoara într-o stare foarte bună, și să plătim onorariul meșterilor Costică și Leonte din Nucșoara, care au bătut șița ca la carte ! În paralel am demarat căutarea unui meșter tâmplar care să realizeze ușile și ferestrele de la anexă. După multe tatonări l-am găsit în cele din urmă, în Câmpulung. Domnul Mirion a înțeles imediat ce ne dorim, anume refacerea tipologiei tâmplăriei de la vechea anexa din gospodărie și s-a apucat de treabă.
Weekendul acesta, împreună cu mai mulți voluntari vom demara lucrările la drenurile perimetrale din jurul Casei Elisabetei Rizea iar meșterul tâmplar, domnul Mirion, va monta cele 3 ferestre duble și cele 2 uși, realizate după schițele noastre din lemn de brad. Casa Elisabetei Rizea are întreaga temelie consolidată și se află în afara oricărui pericol în ceea ce privește stabilitatea părții inferioare. Din bugetul estimat (35.000 euro) al primei etape a Ansamblului Memorial CER, restaurarea propriu-zisă a Casei Elisabeta Rizea, s-au strâns aproximativ 15.000 euro,”, ne-a declarat Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea.
Marţea viitoare, pe 6 octombrie, se vor comemora 17 ani de la trecerea în nefiinţă a faimoasei luptătoare anticomuniste. Elisabeta Rizea a văzut lumina zilei pe 28 iunie 1912 într-o familie de ţărani, la Domneşti. A fost nepoata fruntaşului ţărănist Gheorghe Şuta, omorât de Securitate în anul 1948. A petrecut 13 ani în teribilele închisori comuniste pentru că i-a sprijinit activ pe fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu şi grupul de rezistenţă anticomunistă din Munţii Făgăraşului.
Popular Articles
- Most read
Publicitate