Oameni-de-afaceri.jpgDe anul acesta, românii pot începe o afacere chiar dacă nu au bani. Tot ceea ce trebuie să faceți e să accesați programul Start-Up Nation România, prin care se pot obține fondurile necesare pentru ideea de afaceri pe care o aveți.

Încă de la începutul anului Guvernul și-a propus finanțarea a 40.000 de IMM-uri, mai precis câte 10.000 în fiecare an. În funcție de planul de afaceri avut, cei care doresc să-și înceapă propria afacere pot obține între 100.000 și 200.000 lei, iar prima sesiune de depunere a proiectelor va începe din luna mai 2017.

Pentru accesarea programului există trei criterii de eligibilitate: înființarea firmei după data de 30 ianuarie 2017, crearea a cel puțin unu-două locuri de muncă (în funcție de suma solicitată) și menținerea angajaților minim trei ani. Vor fi eligibile mai multe categorii de cheltuieli, inclusiv cele pentru chiria spațiului, salarii, promovare și marketing, construcția paginii web, consultanță, cursuri de antreprenoriat, TVA nedeductibil. 

Beneficiarului unui proiect Start-Up Nation își va putea achiziționa cu fonduri nerambursabile asigurate de Guvern: echipamente, mașini, utilaje, sisteme de protecție, echipamente IT, etc.

Punctajele pentru domeniile eligibile sunt următoarele: programare IT (45 puncte), producție (40 puncte), industrii creative fără cod CAEN (35 puncte), servicii (30 puncte), comerț și alte activități (25 puncte). Cei care au deja o firmă dinainte de 30 ianuarie 2017 nu pot beneficia de program pe același cod CAEN și nici angajații nu pot fi transferați de pe firma veche pe cea nouă, chiar dacă este vorba despre administrator. În acest caz angajările se vor face după ce programul a fost declarat eligibil și se va semna contractul de finanțare. 

Decontarea se va face prin factură fiscală depusă la Oficiul pentru IMM-uri, urmând ca plata să se facă în 30 de zile, apoi aveți 10 zile la dispoziție să dovediți că serviciile au fost prestate sau bunurile au fost livrate.

Cei care își doresc o afacere mai mare pot obține aceste fonduri pe care să le completeze cu bani proprii, însă, pentru micii întreprinzători statul oferă susținere în următorii patru ani.

CONTACT

E-mail: office@financiarpress.ro