AlexGavan.jpg

 

Într-un amplu articol găzduit de suplimentul DA Premium (După Afaceri) al Ziarului Financiar, alpinistuul argeșean Alex Găvan le vorbește oamenilor despre el și lumea lui montană, dar le spune și cum să-și gestioneze călătoriile în această perioadă. Alex Găvan avea 24 de ani când a cucerit primul său vârf de peste 8.000 de metri. Era anul 2006 şi era vârful Cho Oyu, în traducere Zeiţa de Turcoaz, din Himalaya. De atunci au trecut 14 ani, iar în portofoliul alpinistului român s-au mai adăugat alte şase culmi de peste 8.000 de metri, toate din Himalaya, pe care le-a escaladat fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Cea mai recentă expediţie datează de anul trecut, iar pentru primăvara asta era planificată o nouă călătorie, însă pandemia a venit să-i dea planurile peste cap. „Sunt în ţară de nici nu mai ştiu câtă vreme. Am fost ultima dată în Bulgaria la antrenament înainte să ne lovească virusul“, povestea Alex cu câteva luni în urmă. Despre planurile pentru anul acesta, alpinistul român spune că erau multe, precum o călătorie în Nepal, în primăvara lui 2020, când trebuia să încerce să cucerească cel de-al optulea său vârf de peste 8.000 de metri. A venit însă pandemia şi toate călătoriile au fost amânate pe termen nedefinit, s-au impus reguli de distanţare socială şi de izolare la domiciliu care i-au dat planurile peste cap.

Sfaturi de călătorie

Pentru perioada pe care o traversăm alpinistul îi îndeamnă pe oameni să uite de orice recomandare de călătorie şi să vadă unde sunt în momentul respectiv. La o distanţă foarte mică de ei - cu bicicleta, pe jos sau după un drum scurt cu maşina - sigur sunt locuri extraordinare ce ţin de patrimoniul natural, istoric. „I-aş sfătui să nu mai meargă a zecea oară în Santorini sau la Castelul Bran, ci mai degrabă să caute ceva în proximitate.” Mereu avem impresia că frumosul e departe, când de fapt e lângă noi. Dacă pandemia a presupus o mobilitate redusă, ea poate fi o oportunitate ca localnicii să devină turişti în spaţiul pe care-l locuiesc.

Despre munții Argeșului

„Creasta Făgăraşului şi cea a Pietrei Craiului sunt drumeţii vara, pe când iarna devin trasee de alpinism. Recomandările mele sunt extrem de subiective. Despre munţii Făgăraş, cu vârfurile Negoiu şi Moldoveanu, toţi ştiu. Glumesc cu prietenii mei şi le spun că atât timp cât n-au fost în Valea lui Stan au mers degeaba pe munte.” E un traseu de circa patru ore, perfect pentru o dimineaţă în care nu te grăbeşti. Situată în partea sudică a Făgăraşului, în apropiere de Vidraru, e o vale de tip canion, un loc sălbatic. „Tot din categoria recomandări, oare e cineva care nu ştie despre caşcavalul de Brădet? Se produce la bunica la Brădet.” Satul are o biserică spectaculoasă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Aici se găseşte şi aspretele, cel mai vechi şi rar peşte din Europa şi chiar lume.

 

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.