Nicolae-Badescu_AJOFM_Arges.jpgRomânia a ajuns să se confrunte cu o problemă la care mulți nici nu se gândeau în urmă cu câțiva ani. Dacă în campaniile electorale trecute politicienii promiteau crearea de noi locuri de muncă, acum întreaga clasă politică s-a repliat vremurilor actuale și promite rezolvarea crizei forței de muncă. Nu vă gândiți că această criză a forței de muncă s-a acutizat datorită creșterii fulminante a industriei din România. Nu. Cauzele sunt însă altele, mai ales dacă ne uităm la situația din județul Argeș privind forța de muncă care se confruntă cu un real paradox, am putea spune.

Deși majoritatea oamenilor de afaceri din Argeș se plâng de lipsa forței de muncă, datele AJOFM Argeș cu privire la numărul șomerilor de la nivel județean spun însă altceva.

#Paradox sau vid legislativ!?

Mai exact, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Argeș are în evidențele sale, la nivelul lunii ianuarie a.c. un număr de 8509 șomeri , din care 2037 sunt beneficiari de indemnizație de șomaj. De menționat este faptul că acest număr al șomerilor din Argeș a reieșit din cei care au trecut cel puțin o dată pe la AJOFM, rămânând astfel înscriși în baza de date a instituției. Însă numărul argeșenilor neocupabili este mult mai mare dacă luăm în calcul pe cei care nu au lucrat niciodată sau nu au trecut pe la AJOFM, fie pentru a beneficia de indemnizația de șomaj sau fie pentru a se înscrie în căutarea unui loc de muncă.

Așadar, iată un număr destul de mare al celor neocupabili la nivelul județului Argeș, asta în timp ce oamenii de afaceri se plâng în continuu de lipsa forței de muncă.

Despre acest paradox am stat de vorbă cu directorul AJOFM Argeș, Nicolae Bădescu, care ne-a explicat în linii mari de ce s-a ajuns în această situație.

,,Majoritatea șomerilor pe care noi îi avem acum în baza de date sunt șomeri neindemnizați. Avem 8509 de șomeri, din care 2037 sunt beneficiari de indemnizație de șomaj și 6472 neindemnizați. În ceea ce  privește mediul de rezidență, 7165 provin din mediul rural și 1344 din mediul urban. Ca distribuție pe vârste cei mai mulți sunt cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani. La vârsta aceasta este mai greu să găsești un loc de muncă.

Acum problema se pune așa: din cei 6472 de șomeri neindemnizați, care practic nu primesc niciun ban de la noi, în jur de 80% dinte aceștia sunt beneficiari de ajutor social, prin Legea 416, venitul minim garantat. Foarte greu ocupabili sunt cei care provin din mediul rural și mai au și un nivel de pregătire foarte scăzut. De ce? În primul rând din cauza studiilor pentru că marea majoritate nu prea au studii. O bună parte dintre aceștia sunt și de etnie romă, chiar dacă nu sunt declarați pentru că știți că un om ca să aparțină unei etnii trebuie să se autodeclare. Mai este și distanța față de centrele dezvoltate, de orașe, pentru că acolo se caută forța de muncă, la Pitești, la Curtea de Argeș, la Mioveni sau la Topoloveni. Iar dacă dânșii stau la o distanță de 60 –70 km față de aceste orașe, de polii de dezvoltare economică – socială, este greu să-și găsească de muncă și mulți dintre ei nici nu vor să facă pasul acesta pentru că au acel ajutor social care oricum nu știu cât le acoperă traiul. Însă mulți dintre aceștia se mai ocupă și cu agricultura de subzistență. Mai crește un porc și ce îi mai trebuie pentru consumul propriu. Astfel, își face calculul că dacă pleacă de acasă și face naveta 60 – 70 km pe zi, pierde minim 3 ore pe drum, iar când trage linie la sfârșit de lună și își ia salariul de 14 – 15 milioane de lei vechi, vede că a plecat de acasă cam degeaba. Pentru că altfel își lua acel ajutor social și mai avea timp să-și crească și animale pentru consumul propriu. 

Cam aceasta este explicația de ce totuși numărul de șomeri este relativ mare în raport cu locurile de muncă vacante”, ne-a explicat directorul AJOFM Argeș, Nicolae Bădescu.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.