baniii.jpgDupă ani de creșteri semnificative, ratele creditelor românilor încep să scadă, însă ajustările sunt minime în comparație cu majorările anterioare. În timp ce Euribor, indicele care influențează creditele în euro, ar putea înregistra o scădere datorită deciziilor Băncii Centrale Europene, ratele creditelor în lei se așteaptă să scadă ușor de la 1 ianuarie.

Indicele Euribor, esențial pentru creditele în euro, ar putea să scadă în urma deciziei Băncii Centrale de a reduce dobânzile, iar ratele pentru creditele cu dobândă variabilă în lei ar putea, de asemenea, să scadă ușor de la 1 ianuarie, deși ajustările vor fi minime, cu doar câteva zeci de lei.

Decizia Băncii Centrale Europene de a reduce dobânzile se va reflecta lunar în ratele românilor. Dacă indicele Euribor, utilizat la calcularea creditelor în euro, scade cu 0,25%, rata pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani ar putea scădea cu aproximativ 9 euro, echivalentul a 45 de lei.

Această scădere este minoră în contextul în care, în ultimii doi ani și jumătate, rata a crescut cu peste 600 de lei. Românii cu credite în lei au experimentat creșteri similare; pentru un credit de 250.000 de lei, rata a crescut recent, dar se estimează că, din ianuarie, IRCC va scădea, iar rata ar putea ajunge la 2042 de lei, cu aproximativ 50 de lei mai puțin decât în prezent, după o creștere de peste 800 de lei în ultimii trei ani.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.