salariuleconomie.jpgSalariul de bază minim brut pe țară va fi calculat după o procedură care va ține cont de ”nivelul orientativ” de 47%-52% în raport cu câștigul salarial mediu brut, au stabilit prin vot senatorii, care au redus astfel nivelul anterior stabilit de Guvern la 50%-52%.

Inspecția Muncii va avea dreptul să controleze frecvent angajatorii care nu respectă noile norme, iar aplicarea reglementărilor privind salariul minim va fi obligatorie pentru toate firmele care participă la procedurile de achiziții publice sau concesiuni, urmând a fi excluse de la acestea în caz contrar.

Senatorii au modificat în acest fel proiectul de lege care transpune în legislația națională directiva european prin salariul minim european.

Conform proiectului de lege transmis Parlamentului de către Executiv, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual prin hotărâre de Guvern, actualizare care va ține cont de puterea de cumpărare a salariului minim, nivelul general al salariilor, rata de creștere a salariilor, nivelurile și evoluțiile productivității. Executivul mai stabilise că analiza salariului minim va fi realizată în funcție de ”nivelul orientativ” de 50-52% al raportului dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și câștigul salarial mediu brut. După cum a relatat Profit.ro, în consultările cu partanerii sociali, Ministerul Muncii prevăzuse inițial și o formulă de calcul, dar în cele din urmă a fost promovat un proiect de lege care urmăresște conformarea la directiva europeană privind salariul minim. De asemenea, proiectul inițial prevedea printre indicatorii de calcul al salariului minim rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.