uzina-dacia.jpgIndustria energetică, cu câte două companii din grupurile OMV și Rompetrol, sectorul auto cu cei doi mari producători din România și retailul au dat și în 2023 cei mai mari jucători din economia României, după cifra de afaceri, arată datele preliminare de la Registrul Comerțului consultate de Economedia (). Trei companii din Top 10 sunt pe pierdere: Rompetrol, Ford și Profi, compania de stat Hidroelectrica e firma cu cel mai mare profit dintre cei mai mari zece jucători ai economiei naționale, iar cel mai mare angajator e o companie din retail.  Spre deosebire de clasamentul din anul precedent, în top 10 a mai intrat o companie din retail (Profi), dar și Ford.

La fel ca anul trecut, OMV Petrom rămâne cea mai mare companie după cifra de afaceri în 2023, deși aceasta a scăzut semnificativ, cu aproximativ 40% față de anul precedent, când companiile din domeniul energiei înregistraseră un an foarte bun. Profitul OMV a ajuns la 3,94 miliarde de lei, în scădere cu 60% față de anul precedent. Compania avea 7228 angajați, un minus de 1% față de anul precedent. Menționăm că în 2022, cu o cifră de afaceri de peste 55 miliarde lei, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei a înregistrat un profit net de peste 10,2 miliarde lei, în creștere cu 282% față de 2021, cu cei 7.372 de angajați.  Aceasta în condițiile în care anul 2022 a fost marcat de explozia preţurilor la tot ce înseamnă energie, petrol, gaze naturale, carburanți, energie electrică, ceea ce a dus la creșteri mari pentru jucătorii din energie, așa cum este și OMV Petrom.

Automobile Dacia urmează imediat în clasament, urcând pe locul 2 de pe locul 3, unde se plasa în 2022. Automobile Dacia, compania care produce autoturisme în România la uzina Dacia, și-a majorat anul trecut afacerile și profitul net, însă numărul de angajați a scăzut. Producătorul auto a întregistrat anul trecut afaceri de peste 26 de miliarde de lei (în creștere de la 25,7 miliarde în anul 2022) și un profit de 529,23 milioane (în creștere față de 526 milioane lei), cu 11.457 angajați. Compania are cu 738 angajați în minus față de 2022, o scădere de 6%. Piața auto trece încă prin turbulențe, la nivel mondial, pe fondul sincopelor din lanțurile de aprovizionare și a trecerii la vehicule electrice. În 2023, vânzările Dacia au crescut cu aproape 15%, la 658.321 unități, aproximativ jumătate din aceste vehicule (322.086) fiind produse la uzina de la Mioveni.

 

OMV Petrom Marketing, divizia de retail a Petrom, urmează pe locul 3, cu afaceri de peste 23 de miliarde de lei, profit de aproape 621 de milioane și 190 de angajați.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.