IMM-Plus-1200x675-1.pngGuvernul va adopta în ședința de azi un proiect de OUG pentru modificarea anexei la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS.

Ca urmare a interesului manifestat de către întreprinderi până la acest moment pentru accesarea Programului IMM Plus, plafonul de garanții prevăzut pentru acest program este utilizat într-o mare măsură. Întrucât interesul întreprinderilor de a accesa acest Program se manifestă în continuare ridicat, Guvernul propune majorarea plafonului de garanții aprobat și implicit majorarea bugetului ajutorului de stat acordat sub formă de grant. Dispozițiile legale în vigoare în domeniul ajutorului de stat permit majorarea bugetului unei scheme de ajutor de stat cu până la 20%, fără a fi necesară notificarea la Comisia Europeană. În acest sens, pentru certificarea celor de mai sus, prin adresa nr. 585.615/30.06.2023, Ministerul Finanțelor a solicitat prin intermediul Consiliului Concurenței, opinia Comisiei Europene, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Prin creșterea bugetului schemei de ajutor de stat statul își asumă un risc de credit suplimentar prin creșterea plafonului de garantare odată cu asumarea unui efort bugetar prin partea de grant specifică Programului, care acoperă cheltuielile cu dobânzile (pentru maxim 12 luni), comisioanele de administrare și de risc.

 

Astfel, prin prezentul proiect se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat asociată Programului cu suma de 2.499.875.096,61 lei, până la suma totală de 14.999.250.579,70 lei, respectiv majorarea plafonului total al garanțiilor de stat care pot fi emise în cadrul Programului cu suma de 2.220.000.000 lei, până la valoarea totală de 13.320.000.000 lei și majorarea bugetului de grant cu suma de 279.875.096,62 lei până la valoarea totală de 1.679.250.579,70 lei.

Prin implementarea modificărilor propuse, se va asigura accesul la măsurile de ajutor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru un număr estimativ de 2.300 beneficiari suplimentari, astfel că se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum total 13.800 de beneficiari.

Stabilirea plafonului a avut în vedere estimările administratorilor schemei de ajutor de stat, propunându-se majorarea cu încadrarea în limita a 20%, astfel încât să nu fie necesară notificarea și aprobarea modificărilor schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, având în vedere perioada scurtă rămasă până la 30 iunie 2024. Stabilirea bugetului pentru ajutorul de stat sub formă de grant a avut în vedere estimările administratorilor schemei de ajutor de stat.

Propunerea de suplimentare a plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat asociate Programului IMM INVEST PLUS are în vedere faptul că ajutoarele de stat pot fi acordate până la data de 30 iunie 2024, astfel că, prin aprobarea măsurilor propuse se va permite accesul la credite pentru realizarea de investiții, precum și pentru capital de lucru pentru un număr mai mare de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Propunerea este justificată prin prisma gradului ridicat de concentrare a solicitărilor de garantare și a ritmului susținut de consum al plafoanelor de garantare înregistrat într-o perioadă foarte scurtă de la debutul programului. Suplimentarea plafonului total de garantare și a bugetului schemei de ajutor de stat este menită să preîntâmpine amplificarea efectelor crizei, întrucât sectorul companiilor nefinanciare nu ar putea beneficia de o finanţare adecvată pentru proiectele de investiţii sau pentru capital de lucru.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.