edilitareO delegație a Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni a fost prezentă în această săptămână la invitația Comisiei pentru Mediu din Senat, la o dezbatere cu tema “Managementul Deșeurilor în Economia Circulară – Transparența Decizională pe Legea Deșeurilor din Construcții și Desființări și Legea Compostului”, fiind pusă în discuție și problema lipsei normelor metodologice de aplicare pentru legea compostului, publicată acum aproape 4 ani, norme care trebuie emise prin ordin comun de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit acestei legi, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

În cadrul dezbaterii, reprezentanții Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni au prezentat proiectul pe care l-au implementat în 2016 la Mioveni pentru compostarea nămolurilor de la Stația de Epurare a Apelor Uzate, o soluție viabilă economic, ce permite reducerea semnificativă a costurilor cu eliminarea nămolului.

Comisia de Mediu a fost impresionată de proiect, concluzionând că experimentul derulat la Mioveni constituie premisele pentru utilizarea compostului obținut din nămol de la stațiile de epurare ca fertilizant în agricultură.

A fost apreciat și faptul că Servicii Edilitare pentru Comunitate deține deja un brevet de invenție de la OSIM privind metoda utilizată pentru fertilizarea solului cu nămoluri de epurare compostate în cultura, și urmează să fie obținut și al doilea brevet, privind procedeul specific de prelucrare prin digestie aerobă/compostare a nămolurilor de epurare deshidratate și stabilzate anaerob în amestec cu material lemnos.

Nicolae Tudose, directorul Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, a prezentat pentru FinanciarPress.ro mai multe detalii privind acest proiect extrem de important.

 

Costurile de eliminare a nămolurilor, reduse cu 80%

edilitare 01

”Proiectul s-a născut acum opt ani din necesitatea de a găsi o soluție în rezolvarea problemei eliminării nămolurilor de la Stația de Epurare. Costurile de eliminare sunt foarte mari pentru că substanța uscată a nămolului eliminat urmare a epurării apelor este undeva la 20%. Soluțiile sunt fie utilizarea în agricultură în situația în care este nămolul, fie depozitarea acestuia la depozitele de deșeuri. Însă ca să depozitezi substanța uscată ar trebui să fie undeva la 65-70%. Iar ca să aducem nămolul la acest nivel ar presupune costuri imense cu arderea lui, ceea ce este imposibil. Iar în momentul de față depozitele de deșeuri evită să preia acest nămol. Ideea proiectului de compostare a nămolului s-a născut după discuții cu mai mulți parteneri, care ne-au sugerat să mergem în Austria să vedem cum se face compostarea nămolului. Iar acest fapt ne-a încurajat, am văzut în Austria cum se procedează, cum prepară ei nămolul. Ei utilizau tot nămolul de la stația de epurare pentru compost și mai mult, îl ambalau, îl valorificau. Ne-am dorit să nu avem costuri mari cu eliminarea nămolului. Pentru că aceste costuri se regăsesc în tariful de apă și canalizare. Dacă sunt costurile mari, trebuie suportate mărind tariful de apă și canalizare. Comisia Senatului a fost impresionată de proiectul nostru și de faptul că suntem brevetați de OSIM”, a precizat Nicolae Tudose, directorul Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni.

Cinci institute de cercetări, coordonate de Institutul de la Mărăcineni, au realizat o cercetare folosind nămolul de la Stația de Epurare Mioveni ca și compost. Iar din această cercetare au rezultat concluzii foarte pozitive.

”OSIM-ul certifică că ce producem noi e compost. De fiecare dată când producem acest compost prelevăm analize și din nămolul eliminat și din materialul de structură cu care amestecăm nămolul, după care se fac alte analize la finalul compostului, cu precădere legate de metale grele”, adaugă Nicolae Tudose.

Grație proiectului de compostare implementat de Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, costurile de eliminare a nămolului s-au redus cu 80%.

Numeroși fermieri sunt interesați de compostul rezultat din nămol de la Mioveni, ce este folosit ca îngrășământ natural. În afară de Argeș, sunt și fermieri din Călărași care au achiziționat compost de la Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni. Cantitatea de compost anual produsă aici este de 800 de tone. Prețul pentru cei care achiziționează între 5 și 20 de tone de compost este de 200 lei per tonă, iar în cantități mai mici este de 250 lei tona.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.