salariuleconomie.jpgGuvernul pregătește modificări la Codul Fiscal care vizează introducerea a două noi impozite în zona imobiliară, potrivit unui proiect de OG consultat de redacția noastră, care nu a fost încă pus oficial în dezbatere publică. Documentul introduce un impozit pentru deținerea mai multor proprietăți imobiliare, precum și un nou tip de impozit ce vizează tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale noi în valoare de peste 600.000 lei.

 

Draftul ordonanței de urgență pe care Executivul o are în lucru și care vizează modificarea Codului Fiscal prevede, printre altele, adăugarea a două noi impozite față de cele existente până acum.

Cele două noi taxe pe care Guvernul vrea să le introducă sunt impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale și impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare.

Un nou impozit pentru tranzacțiile cu clădiri rezidențiale noi

Ordonanța pregătită de Guvern îi va afecta și pe cei care doresc să cumpere o locuință nouă. Imobilele noi, la prima lor vânzare, vor fi supuse unei noi forme de impozitare, aferentă strict acestui gen de tranzacții - impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale - care va fi aplicat dezvoltatorilor, fie ei persoane fizice sau juridice.

În măsura pregătită de Guvern, prima vânzare este definită ca fiind înstrăinarea care are loc după încheierea procesului verbal de recepție finală a imobilului respectiv. Impozitul aferent acestui tip de tranzacție va fi plătit notarului public înainte de autentificarea actului de vânzare-cumpărare. Vă prezentăm mai jos modul în care se dorește impozitarea primei vânzări a unei locuințe, cu precizarea că impozitul respectiv va fi datorat indiferent de modalitatea și termenele în care va fi efectuată plata:

Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

În situația în care prețul de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale este inferior valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață din care se scade valoarea de 600.000 lei.

Impozit nou pentru cei care au mai multe proprietăți imobiliare

Un alt nou impozit creionat în draftul ordonanței de modificare a Codului fiscal este cel introdus pentru persoanele care au în proprietate mai multe imobile. Conform documentului consultat de noi, ”sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă depășește 2.500.000 lei”.

Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare ar urma să se calculeze prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei. Mai mult, contribuabilii vor fi obligați să calculeze și să declare impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare, până la data de 25 inclusiv a lunii iunie a anului pentru care se datorează impozitul.

 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.