- Wednesday, 28 June 2023
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 1096
În urmă cu aproape 24 de ani, pe 2 iulie 1999, Fondul Proprietății de Stat semna contractul de privatizare pentru Automobile Dacia cu grupul francez Renault, aceasta fiind cea mai de succes privatizare de după 1989 realizată de către statul român. Iar rezultatele se văd, Dacia fiind acum cea mai mare companie din România și cel mai mare exportator.
Miercuri 28 iunie, împreună cu un grup restrâns de jurnaliști, am vizitat pe parcursul a două ore departamentele Montaj General, Caroserie, Motoare și Presaj din cadrul uzinei de la Mioveni. Și, comparativ cu vetusta uzină de dinainte de 1999, uzina Dacia pare acum, și după investiții de miliarde de euro realizate de Renault, desprinsă dintr-un film futurist. Practic, ca dotări, uzina de la Mioveni poate fi comparată cu oricare altă uzină importantă de automobile de pe glob.
La ora actuală, din producția zilnică de 1392 vehicule de la uzina Dacia, 65% este reprezentată de Duster, urmată de Jogger, cu 25% și de Sandero și Logan – 10% împreună. Mai trebuie precizat, tot legat de uzina Dacia, că un procent de nu mai puțin de 84% din producția de la Mioveni merge la export
Un prim exemplu palpabil și la propriu și la figurat l-am avut în departamentul Montaj. Aici, fiecare operator are la dispoziție o tabletă tactilă pe care, apăsând un singur buton, poate anunța superiorul în cazul în care apare o problemă. Pe aceeași tabletă, alte butoane pot fi apăsate pentru alertă de securitate, cereri sau lipsă piese.
Controlul calității este esențial la Dacia. De la responsabilii privind controlul calității am aflat printre altele că fiecare mașină este verificată în total o oră, fiind supusă la 800 de controale. De exemplu, fiecare mașină ce iese de la montaj trece cinci minute printr-o perdea de apă pentru a i se verifica etanșeitatea.
Tot la Montaj este și așa-numita ”Quick Response Room”. Concret, dacă se identifică o problemă pe un vehicul ieșit din flux, problema este înscrisă într-o aplicație. Se aplică ulterior acțiuni corective, iar după două ore se verifică dacă mai apar probleme.
Popular Articles
- Most read
Publicitate