- Saturday, 25 March 2023
- Written by Andreea Vlad
- Hits: 1356
Deși au trecut peste trei decenii de la Revoluție, din păcate, unii angajați ai statului, mai ales cei din structurile de control, înțeleg să se comporte cu cetățenii ca în vremurile negre din perioada comunismului, atunci când miliția comitea numeroase abuzuri.
Și acum, foarte mulți agenți economici, atunci când aud că vin în control diverși inspectori, se sperie și încearcă să ascundă toate neregulile, băgând astfel „gunoiul sub preș”, de teama modului de abordare al anumitor inspectori care pun pe primul loc sancționare și nu prevenția.
Din fericire, lucrurile încep să se îndrepte, datorită abordării anumitor conducători ai instituțiilor de control care, mai ales dacă vin din zona privată și s-au lovit de astfel de situații, înțeleg altfel lucrurile și impune subordonaților să practice un mod de control bazat pe prevenție și nu doar pe sancționare.
O asemenea abordare, bazată pe prevenție, este fixată la DSVSA Argeș de când această instituție este condusă de Sorin Sorescu.
#„Noi nu putem să facem miliție, noi nu putem să stăm la colț și să urmărim greșeala”
Invitat la podcastul „La pas prin Argeș”, realizat de Cătălin Andrei, directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu, a vorbit printre altele și despre modul de relaționare al inspectorilor din cadrul instituției pe care o conduce, cu agenții economici și cum a reușit să schimbe, de când este director executiv, modul de abordare al inspectorilor atunci când merg în control, de la unul bazat pe sancționare, la unul bazat pe prevenție.
„Vreau să spun că din păcate lumea se sperie nu numai de DSVSA, ci de toate instituțiile de control. Însă eu de când sunt director am vrut să schimb această abordare. În sensul că eu vin din zona privată și știu când veneau inspectorii în control și aveau atitudinea aceea arogantă față de un agent economic care plătește impozite, care susține angajați, care investește și nu îl tratezi decât ca pe unul care trebuie să-l găsești neapărat în neregulă. Or, această abordare nu mi-a plăcut niciodată.
Și așa am zis că accept să fiu director cu funcții depline, pentru că am fost adjunct 7 ani, doar dacă pot schimba ceva. Să fie parte din ce am simțit eu de-a lungul timpului. Și sigur că am muncit mult și m-am aplecat foarte mult asupra acestui aspect, iar acum avem un feedback foarte bun. Am constatat că oamenii sunt mult mai înțelegători atunci când discuți deschis cu ei, când le spui cum stau lucrurile și nu te duci să le găsești gunoiul de sub preș, că îl găsești oriunde.
Practic, ar trebui să ne uităm mai întâi la propria noastră persoană, să vedem cum suntem și apoi să privim spre ceilalți.
Sigur, că avem norme, avem niște lucruri pe care trebuie să le respectăm, astfel încât sănătatea oamenilor să fie pe primul plan, însă plecând de la acest deziderat, dorim doar abordarea să fie diferită.
Adică, pe mine mă interesează să fac prevenție, să stau de vorbă cu agenții economici, să le explic mai mult ce trebuie să facă și cum să facă. Noi nu putem să facem miliție, noi nu putem să stăm la colț și să urmărim greșeala. Din potrivă, este ca în educația copilului, dacă i-ai spus ce are de făcut, îi spui și care sunt consecințele și după aceea, dacă nu o să asculte, să-l pedepsești.
Am constatat de-a lungul timpului că cu cât te duci mai agresiv într-un control, cu atât oamenii zic da, da, da și apoi nu fac absolut nimic numai pentru faptul că li se transmite această senzație de impunere. În urma acestei abordări, mai mult de 95% din reacții au fost pozitive.
De exemplu, am avut o luptă foarte grea pe culoarul Rucăr – Bran, acolo unde se vând foarte multe produse pe marginea drumului, doar sub o umbrelă, în soare, în praf. Am dus o muncă de lămurire foarte grea cu o parte din comercianții respectivi ca să-și găsească un spațiu adecvat pentru vânzarea produselor, ca să nu mai stea cu produsele în soare. Să-și pună o vitrină pentru cine vinde direct în fața porților sau să-și cumpere o rulotă pentru cei care stau în parcare. Vreau să spun că am fost personal acolo. Am stat de vorbă cu ei și le-am spus că îi mai îngădui câteva luni, dacă nu confiscăm totul și dăm și amenzi. Le-am explicat că nu asta ne dorim pentru că cu banii pe care îi dădeau pe amendă puteau să-și cumpere ceva. Și vreau să vă spun, că după un timp, cine era cel mai expus la situația aceasta și-a cumpărat două rulote.
Până la urmă lucrul esențial pe care noi (n. red. angajații statului) trebuie să-l înțelegem este suntem în slujba cetățenilor și nu invers. Noi de aceea suntem plătiți de statul român, să ajutăm oamenii să se dezvolte. Nu suntem ca să ne ducem să-i jumulim, să ne ducem peste ei ca să le găsim greșelile sau gunoaiele din ochi.
Deci acesta este rolul pe care noi trebuie să-l avem și pe care trebuie să-l înțelegem. De aceea suntem la stat ca să ajutăm oamenii și nu invers”, a declarat directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu.
Popular Articles
- Most read
Publicitate