tractor.jpgPentru protejarea investițiilor făcute în terenuri, printr-o propunere legislativă ce urmează să ajungă curând la votul final, ar urma să se modifice Codul civil astfel încât nicio arendare să nu se mai facă sub șapte ani, iar contractele să fie mențiune până la termen chiar și dacă se schimbă proprietarul. Parlamentarii mai propun și posibilitatea schimbului de terenuri între arendași, precum și încetarea contractului în caz de neplată a arendei.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost înregistrată anul trecut la Senat, de votul căruia a și trecut, iar acum se află la votul decisiv al deputaților, cu propunere de adoptare.
 
În esență, aceasta va aduce unele modificări în privința duratei arendării și a caracterului executoriu al contractelor de arendare, precum și în privința cazurilor de încetare ori menținere a contractelor. Dacă legea va ajunge în Monitorul Oficial, durata contractelor încheiate anterior intrării sale în vigoare nu va fi afectată.
 
Poate cea mai importantă modificare ce va ajunge curând la votul final e că nicio arendare nu va fi făcută pe mai puțin de șapte ani: „Durata arendării este de minimum 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”. De ce? Pentru protejarea investiției în teren, pentru că, spun inițiatorii propunerii, care voiau inițial un termen minim de zece ani, orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor. 
 
Tot legat de durata contractelor e și modificarea propusă la cazurile speciale de încetare:
 
în cazul decesului arendașului, moștenitorii vor fi obligați să mențină contractul de arendare pe toată durata încheiată cu arendașul;
va apărea obligația de a menține contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate în cazul vânzării terenului respectiv, obligație care revine, desigur, cumpărătorului.
A doua chestiune propusă e ca neplata arendei la termen să atragă încetarea contractului înainte de termen. 
 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.