Fisc.jpgÎn mod normal, anul fiscal 2016 ar fi trebuit să se prescrie la 1 iulie 2022. Însă, din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor luate de Guvern, prescripția intervine abia în primăvara anului 2023, conform specialiștilor.
Anul fiscal 2016 este mai deosebit, în primul rând, pentru că este primul pentru care se aplică noua regulă privind prescrierea, ce a fost introdusă de noul Cod de procedură fiscală la 1 ianuarie 2016.
 
Mai precis, dacă pe vechiul cod regula era că termenul de cinci ani în care Fiscul are dreptul să stabilească obligații fiscale curge de la data de 1 ianuarie a anului următor (articolul 91 din OG 92/2003), pe noul cod regula este că termenul curge de la data de 1 iulie a anului următor (articolul 110 din Legea 207/2015). Astfel, anul fiscal 2015 a fost ultimul pentru care s-a aplicat regula prescrierii la 1 ianuarie, iar anul fiscal 2016 este primul pentru care se aplică regula prescrierii la 1 iulie.
 
În al doilea rând, anul fiscal 2016 mai este special și prin prisma faptului că prescrierea sa intervine mai târziu decât ar fi trebuit din cauza măsurilor impuse de Guvern în contextul pandemiei. OUG 48/2020 a suspendat, timp de mai multe luni, dreptul Fiscului de a stabili creanțe fiscale (perioada 16 aprilie - 25 decembrie 2020). Exact această perioadă de suspendare se adaugă la termenul obișnuit la care trebuia să se prescrie anul 2016.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.