- Tuesday, 17 January 2023
- Written by Denis Grigorescu
- Hits: 729
Creșterea prețului la materiile prime din ultimele luni a afectat și fabrica Lactate Brădet, un brand al județului Argeș.
”Costurile noastre per total s-au dublat în ultimele 12 luni, de la energie și ambalaje până la salarii și carburanți. Cea mai mare problemă privind laptele, materia noastră primă, a fost legată de variațiile de prețuri. Prețul laptelui cunoaște o scădere, însă doar în ceea ce privește prețul SPOT. Neavând contracte ferme cu fermierii, trebuie să intrăm în negocieri și va dura. Firmele mari beneficiază de scăderea prețului SPOT la lapte. Iar prețul mic provine fie dintr-o supraproducție, ce nu putea să fie peste noapte, ori dintr-un consum mai mic. Fluctuația prețului la lapte ne afectează. Noi la Lactate Brădet facem produse numai din lapte și mulți confirmă spusele noastre. Însă au apărut destule companii care spun că fac produse doar din lapte. Iar clientul final nu mai știe care minte și care spune adevărul. Un produs făcut cu ingrediente artificiale are gusturi mai pronunțate, mai dulcegi, mai bune uneori pentru copii. Copilul vede o reclamă agresivă la televizor și nu înțelege că în acea reclamă agresivă de la televizor este și un cost. În prețul produsului final este și costul acela pentru reclamă, marketingul acela forțat...”, a declarat pentru FinanciarPress.ro Marius Badea, managerul Lactate Brădet.
”Panourile fotovoltaice montate pe fabrică asigură 30% din necesarul de energie electrică”
Legat de costurile la facturi, înainte de a începe criza, factura la curent era în medie de 15.000 lei pe lună. ”La început ne-am trezit cu facturi de cinci-șase ori mai mari. Am luat măsuri și am pus panouri fotovoltaice ce acoperă 30% din necesarul de energie electrică. În ultima lună, factura la curent a fost de 28.000 de lei, aproape dublu față de perioada de dinainte de criză, cu tot cu plafonări”, explică Marius Badea.
Anul trecut, cifra de afaceri a Lactate Brădet a crescut. Însă Marius Badea precizează că este vorba de o creștere forțată, nu este o creștere a productivității, o creștere cauzată de majorările de prețuri din piață. ”Încasările sunt mai mari, însă profitul este mai mic, iar cheltuielile au crescut. Iar o prognoză pentru acest an este imposibil de făcut. Important acum este să negociem prețul la lapte, pentru ca și noi și fermierii să fim mulțumiți. Noi am fost mereu foarte corecți cu fermierii. Nu suntem o firmă care să speculeze”, adaugă Marius Badea.
La ora actuală, Lactate Brădet colaborează cu trei fermieri privind furnizarea materiei prime: doi din Bistrița și unul din Argeș. Sunt relații vechi, de ani de zile. Reconstruită din temelii, fabrica Lactate Brădet este funcțională din 2005.
În tehnologia de producție au fost investite până acum câteva milioane de euro din fonduri europene.
Popular Articles
- Most read
Publicitate