- Monday, 16 January 2023
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 488
Înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc era posibilă și până la 1 ianuarie, fiind utilă pentru conferirea caracterului de titlu executoriu contractului și putând fi făcută și în cazul închirierilor făcute de către persoanele juridice, nu doar de către persoanele fizice. De la 1 ianuarie, persoanele fizice sunt obligate însă la înregistrarea contractelor, din nou, după ce obligația a fost eliminată câțiva ani, întrucât aici există un risc de nedeclarare mai mare în prezent. Persoanele juridice au libertatea de a folosi SPV pentru a înregistra aceste contracte, dar nu sunt obligate.
„Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent” este prevederea care a intrat la 1 ianuarie 2023 în Codul fiscal.
Obligația de înregistrare a contractelor la Fisc nu vizează închirierile în scop turistic, ele fiind excluse în mod expres, ci pe cele ce presupun cedarea folosinței pe o perioadă mai mare, de peste 30 de zile, unei alte persoane, unei firme ori unui PFA pentru a-și desfășura activitatea. Referitor la obligația de a înregistra contractul, e irelevant cine e locatarul, așadar.
De principiu, înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc este preferabilă pentru că oferă caracterul de titlu executoriu acelui contract, conform Codului civil - utilă în privința chiriașilor rău-platnici, a celor care întârzie cu plata chiriilor etc.
Popular Articles
- Most read
Publicitate