euro-bani1.jpgÎntreprinderile mici și mijlocii (IMM), inclusiv microîntreprinderile, vor putea cere un ajutor de minimis de până la 100.000 de euro, în perioada februarie - martie 2023, pentru a-și digitaliza activitatea proprie, reiese dintr-un anunț recent al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Momentan, însă, încă vorbim de un proiect de schemă, astfel că acesta necesită aprobarea și oficializarea pentru a se putea aplica.
 
Proiectul trebuie adoptat și oficializat printr-un act normativ pentru a putea fi pus în aplicare de către MIPE. Momentan, încă este neclar ce formă va avea schema de minimis (dacă va fi OUG, HG sau un ordin simplu).
 
Cu toate acestea, MIPE a anunțat deja calendarul finanțării, care va fi următorul:
lansare ghid: 15 decembrie 2022;
depunere proiecte: 1 februarie - 30 martie 2023;
evaluare proiecte: 1 aprilie - 31 mai 2023;
etapa I de semnare a contractelor: 30 iunie 2023;
etapa II de semnare a contractelor: 31 august 2023.
În esență, cu fondurile de până la 100.000 de euro, IMM-urile vor putea să se digitalizeze prin:
achiziții de hardware TIC;
achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale;
dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation;
achiziții de tehnologii blockchain;
achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;
achiziționare website de prezentare;
achiziția de servicii de tip cloud și IoT;
instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC;
consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.
Ajutorul de minimis, care va fi de cel puțin 20.000 de euro, va putea acoperi cel mult 90% din cheltuielile eligibile ale întreprinderilor mici (care vor putea obține maximum 50.000 de euro) și mijlocii (care vor putea obține maximum 100.000 de euro), restul de 10% fiind cofinanțare. Pentru microîntreprinderi (care vor putea obține maximum 30.000 de euro) nu va fi nevoie de cofinanțare.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.