produse-eco.jpgPentru a împiedica folosirea unor denumiri în scopul de a păcăli consumatorii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lucrează la un cadru legislativ prin care vor fi introduse amenzi pentru firmele care folosesc termenii de "ecologic/biologic/organic" sau "eco/bio" fără a avea avizele necesare pentru produsele din agricultura ecologică. Aceste amenzi vin ca urmare a modificărilor aduse, începând cu 2021, cadrului legislativ privind agricultura ecologică, printre care și un regulament european.
 
După ce documentul va fi adoptat de Guvern și oficializat, vor putea fi aplicate amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 lei, precum și oprirea temporară de la vânzare a produselor în cauză (până la remedierea deficiențelor) pentru:
utilizarea fără drept a termenilor ecologic, biologic, organic, a cuvintelor derivate și a diminutivelor acestora, precum bio și eco, singure sau în combinație, pe etichetă, pe materialele publicitare, în online sau în documentele comerciale ale unui produs, inclusiv termeni utilizați în mărci comerciale sau nume de societăți, sau practici dacă ar putea induce în eroare consumatorul sau utilizatorul sugerând natura ecologică a produsului;
introducerea pe piață/distribuție, import, export de produse ecologice sau în conversie de către operatorii economici care nu și-au notificat activitatea la direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București și/sau activitatea acestora nu face obiectul sistemului de control - reguli ce se regăsesc în Ordinul MADR nr. 45/2022;
punerea pe piață/distribuție, import, export de produse ecologice sau în conversie de către firmele care nu dețin certificatul oficial privind produsele ecologice.
Totodată, mai sunt prevăzute amenzi ce pornesc de la 5.000 lei și ajung până la 50.000 lei pentru nerespectarea normelor privind producția, pregătirea, distribuirea, importul, exportul sau introducerea pe piață a produselor ecologice sau în conversie, lipsa documentelor/registrelor cu privire la trasabilitatea produselor, introducerea pe piața a unor produse ecologice pentru care s-a dispus o măsură provizorie de interzicere și/sau o măsură de suspendare/retragere a certificării sau comercializarea de produse ecologice în afara teritoriului României de către firmele care nu au obținut certificatul de tranzacție.
 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.