onrc.jpgCâteva dintre situațiile în care societățile riscă acum desființarea, la cererea oricărei persoane sau a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), o să dispară din Legea societăților spre finalul lunii noiembrie 2022. Conform noii Legi a ONRC, nedepunerea situațiilor financiare anuale, a raportărilor contabile sau a declarației de inactivitate nu vor mai reprezenta motive de dizolvare a firmelor.
 
În momentul de față, Legea societăților (nr. 31/1990) prevede, la articolul 237, că, la cererea oricărei persoane interesate sau a reprezentanților ONRC, tribunalul poate să pronunțe dizolvarea unei societăți care are o întârziere mai mare de 60 de zile lucrătoare la depunerea bilanțurilor sau a declarației de inactivitate.
 
Totuși, prevederile introduse în acest sens în anul 2015 urmează să fie abrogate în mod expres de noua Lege a ONRC (nr. 265/2022), care conține și ample modificări la Legea societăților. Abrogarea este prevăzută la punctul 47 al articolului 129 din Legea 265/2022, aceasta fiind programată să intre în vigoare la data de 26 noiembrie 2022.
 
Prin urmare, de la acea dată, dizolvarea nu va mai putea fi cerută când:
societatea nu și-a depus la termenul legal situațiile financiare anuale (inclusiv cele consolidate, dacă e cazul) și raportările contabile, la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare;
societatea nu și-a depus la termenul legal declarația că n-a desfășurat activitate de la constituire, la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, dacă perioada de întârziere depășește 60 de zile lucrătoare.
Societățile care nu-și vor depune la termen bilanțurile vor risca numai sancțiunile contravenționale prevăzute de Legea contabilității. Adică amenzi cuprinse între câteva sute și câteva mii de lei.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.