Fisc.jpgCompaniile trebuie să întocmească și să depună situațiile financiare pentru anul 2021 până pe 31 mai 2022, potrivit unui ordin oficializat de Ministerul Finanțelor (MF) la începutul anului. Dacă bilanțurile nu sunt depuse la termen, firmele riscă, de principiu, amendarea. Însă, dacă întârzierea depășește 60 de zile lucrătoare, atunci intervine riscul desființării companiilor vizate.

 

Potrivit Ordinului MF 85/2022, situațiile financiare pentru anul 2021 se depun la următoarele termene:

pentru firme: în 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică până la data de 31 mai 2022;

pentru ONG-uri: în 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, adică până la 2 mai 2022 (termenul era 1 mai, dar, pentru că pica într-o zi de weekend, acesta s-a amânat automat).

Formularele electronice pentru situațiile financiare la 31 decembrie 2021, dar și cele pentru raportările contabile la 31 decembrie 2021, sunt disponibile pe site-ul Fiscului, la adresa aceasta.

Ordinul MF prevede că situațiile financiare anuale la 31 decembrie 2021 se întocmesc, după caz:

fie în baza reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, prevăzute de Ordinul MF 1.802/2014;

fie în baza reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, prevăzute de Ordinul MF 2.844/2016.

Situațiile financiare anuale se depun la unitățile teritoriale ce țin de MF și se întocmesc în limba română și în lei. Depunerea bilanțurilor se face fie în format tipărit și în format electronic, la registratura unităților MF (sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată), fie numai în format electronic, pe portalul e-Guvernare.ro (semnate electronic). 

Referitor la entitățile care n-au desfășurat activitate de la înființare și până la finalul exercițiului financiar 2021, acestea au depus la unitățile MF o declarație de inactivitate, în locul situațiilor financiare anuale. Declarația s-a depus până pe data de 2 martie 2022.

Depășirea termenului legal de depunere a situațiilor financiare pe anul 2021 poate fi sancționată, conform Legii contabilității, după cum urmează:

amendă de la 300 la 1.000 de lei, pentru o întârziere între 1 și 15 zile lucrătoare;

amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare;

amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare.

Dacă bilanțurile nu sunt depuse deloc, sancțiunea este amenda de la 2.000 la 5.000 de lei. Iar dacă întârzierea depășește 60 de zile lucrătoare, Legea societăților prevede că, la cererea oricărei persoane interesate, precum și a Registrului Comerțului, tribunalul poate pronunța dizolvarea companiei.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.