bulina.jpgȚinând cont de faptul că România are un potențial seismic ridicat, iar Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc în caz de cutremur, autoritățile vor să inițieze acum un program de finanțare pentru consolidarea clădirilor ce aparțin atât persoanelor fizice, cât și firmelor sau instituțiilor publice. Măsura, cuprinsă inițial într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la începutul lui 2021, se regăsește acum într-un proiect de lege adoptat de senatori. Transformarea proiectului inițial din proiect de OUG în proiect de lege înseamnă că măsura va avea un parcurs legislativ mai lung și cu o durată mai mare.
 
Proiectul de lege, ce se-ndreaptă acum către Camera Deputaților pentru dezbatere și votul decisiv din Parlament, prevede lansarea unui program ce se va desfășura pe parcursul a patru ani și prin care este vizată consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat (clasa de risc seismic I și II) deținute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorități și instituții publice.
 
 
Odată consolidate cu bani de la stat, clădirile nu vor putea fi vândute timp de 25 de ani, în cazul spațiilor cu destinația de locuință, și timp de 10 ani, în cazul spațiilor cu altă destinație, decât dacă se rambursează integral banii primiți pentru consolidare. O altă condiție este legată de caracteristicile imobilului ce se dorește consolidat. Concret, prin acest program, firmele și persoanele fizice vor putea consolida cu bani de la stat clădiri cu un regim de înălțime de minimum P+3 etaje și cel puțin zece apartamente.
Același proiect de lege mai prevede și că închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roșie va fi interzisă, iar nerespectarea interdicției va aduce amenzi de până la 75.000 de lei. Clădirile cu bulină sunt cele încadrate în clasa I de risc seismic, adică cele cu risc de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea unui cutremur puternic.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.