tractor.jpgDin iunie, salariul minim brut din sectorul agricol și industria alimentară trebuie să fie de 3.000 lei/lună, iar angajatorii sunt obligați să facă această ajustare, potrivit unei legi oficializate recent. În caz contrar, riscă să fie amendați și poate, cel mai important, să rămână fără facilitățile fiscale pe care le pot accesa datorită aceluiași cadrul legislativ.
Legea 135/2022 stabilește că între 1 iunie 2022 și 31 decembrie 2028, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3.000 lei pentru salariații din agricultură și industria alimentară, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru de opt ore. Asta înseamnă că, începând cu drepturile bănești aferente lunii iunie, angajații din aceste domenii nu pot avea un salariu mai mic de 3.000 lei.
 
Aceeași lege care a introdus această mărire aduce și o serie de facilități fiscale pentru firmele care activează în aceste domenii, pe partea de taxe salariale. Mai exact, pentru partea de venit brut lunar de la 3.000 lei până la 30.000 lei, angajatorul va reține și vira doar o contribuție redusă la pensii (de 21,25% în loc de 25%), fără impozitul pe venit și contribuția la sănătate, și va achita o contribuție asiguratorie pentru muncă (CAM) de doar 0,27 în 2022, în loc de 2,25%.
Pentru salariile brute ce depășesc 30.000 lei, angajatorul va reține și vira toate taxele obligatorii, inclusiv CAM integrală.
 
Amenda pentru nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară este cuprinsă între 300 și 2.000 lei.
 
 

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.