Dacia-uzina.jpgKurzarbeit, sprijinul financiar prin care angajatorii pot reduce timpul de lucru al salariaților, ca urmare a scăderii activității, și primi 75% din salariul de bază al angajaților aferent orelor de reducere a programului, ar trebui să "expire" la data de 9 iunie. Totuși, Guvernul are în plan prelungirea mecanismului și după această dată. Guvernul a anulțat că programul Kurzarbeit, aflat acum în vigoare până la începutul lui iunie, va continua în perioada următoare. 
Kurzarbeit a fost introdus prin OUG 132/2020, iar la trecerea prin Parlament a actului normativ valabilitatea acestui mecanism a fost prelungită la trei luni după încetarea stării de alertă, care a avut loc pe 8 martie. Astfel, pe 9 iunie beneficiile oferite angajatorilor prin acest mecanism ar trebui să înceteze. 
Reamintim condițiile de aplicare pentru mecanismul Kurzarbeit:
firma poate aplica o reducere a timpului de muncă de cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul cu salariatul; 
măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității;
reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii Kurzarbeit sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă/asediu, respectiv 2019;
firma emite, cu măcar cinci zile înainte să producă efecte, o decizie de reducere a timpului de muncă;
pentru asta, firmele primesc de la stat o indemnizație de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.

CONTACT

Despre Noi

Pe site-ul financiarpress.ro veti gasi stiri de ultima ora din domenii de interes public. In fiecare zi va aducem cele mai importante stiri din judetul Arges si nu numai. Va oferim exclusivitati si informatii de cea mai buna calitate si va vom tine la curent cu ceea ce se intampla in domeniul financiar si economic, atat pe plan local cat si national. Lucruri care vor avea impact asupra vietii dumneavoastra vor fi prezentate in mod impartial pentru a intelege si a fi informati asupra masurilor care se iau de catre decidentii politici si veti afla primii evenimentele de interes.