- Tuesday, 26 April 2022
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 684
Pentru protejarea investițiilor făcute în terenuri, printr-o propunere legislativă recent înregistrată în Parlament, ar urma să se modifice Codul civil astfel încât nicio arendare să nu se mai facă sub zece ani, iar contractele să fie mențiune până la termen chiar și dacă se schimbă proprietarul. Inițiatorii mai propun și posibilitatea schimbului de terenuri între arendași, precum și rezilierea unilaterală în caz de neplată a arendei.
Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil ar urma să aducă unele modificări în privința duratei arendării și a caracterului executoriu al contractelor de arendare, precum și în privința cazurilor de încetare ori menținere a contractelor. Dacă va fi adoptată și legea va ajunge în Monitorul Oficial, durata contractelor încheiate anterior intrării sale în vigoare nu va fi afectată.
Prima modificare propusă e că nicio arendare nu va fi făcută pe mai puțin de zece ani: „Durata arendării este de minimum 10 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”. De ce? Pentru protejarea investiției în teren, pentru că, spun inițiatorii propunerii, orice investiție se face într-un context de stabilitate, fiind imperios necesară o perioadă de amortizare a investițiilor.
Tot legat de durata contractelor e și modificarea propusă la cazurile speciale de încetare:
în cazul decesului arendașului, moștenitorii vor fi obligați să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate;
va apărea obligația de a menține contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate în cazul vânzării terenului respectiv, obligație care revine, desigur, cumpărătorului.
A doua chestiune propusă e ca neplata arendei la termen să atragă rezilierea unilaterală a contractului.
Apoi, parlamentarii care au venit cu propunerea vor să permită schimbul de utilizare a terenului între arendași, care acum nu ar fi permis de prevederile Codului civil.
Popular Articles
- Most read
Publicitate