- Wednesday, 24 May 2017
- Written by FINANCIARPRESS.RO
- Hits: 1923
Programul Aspen Future of Work s-a lansat ieri la Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Pitești în prezența mai multor personalități argeșene. Mircea Geoană, fostul președinte al PSD, a fost cel care a prezidat ședința, acesta fiind și președintele Aspen România. La conferință au mai participat ministrul Cercetării, Șerban Valeca, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaţionale, Augustin Jianu, președintele CJ Argeș, Dan Manu, primarul municipiului Pitești, Cornel Constantin Ionică, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, rectorii celor două universități din Pitești, oameni de afaceri, directori de instituții, studenți.
Ce își propune programul Aspen Future of Work?
Programul ASPEN Future of Work (AFWP) intenționează să creeze o platformă non-partizană și o comunitate dedicată liderilor emergenți din diverse domenii (factori de decizie, experți în industrie, oameni de afaceri, antreprenori sociali, societatea civilă, cercetători și cadre universitare ) interesați de subiectele cu privire la viitorul muncii.
AFPF își propune să exploreze posibilitățile de dezvoltare a sectoarelor strategice în România, crearea de noi locuri de muncă, atenuarea riscurilor sociale și creșterea competitivității țării, în contextul evoluției rapide a tehnologiei. AFWP urmărește să contribuie într-o manieră non-partizană la politicile, cadrele și strategiile din sectorul public pe domenii-cheie care vor fi afectate în mod semnificativ de această evoluție rapidă a tehnologiei, în special curriculumul privind STEM (Science Technology Engineering Mathematics) și alfabetizarea digitală.
O altă prioritate identificată în program este abordarea provocărilor structurale ale competitivității românești din punct de vedere al forței de muncă și a competențelor. AFWP urmărește în continuare să contribuie la formularea politicilor pentru certificarea calificărilor și la dezvoltarea unui set de competențe necesare în economia 4.0.
Germeni de competitivitate: Bune practici cu privire la implicarea companiilor în educație.
Într-o societate profund afectată de analfabetism, migrația profesioniștilor calificați și diluarea modelelor, este evidentă discrepanța dintre statutul actual al forței de muncă din România și cerințele unei economii automatizate bazate pe AI. Astfel, implicarea companiilor de la primele niveluri educaționale oferă premisele flexibilității și dezvoltării competențelor pentru a rezolva provocări complexe și pentru modul în care elevii aplică competențele de bază pentru sarcinile de zi cu zi. Reprezentanții industriei oferă cunoștințe practice despre STEM și abilitățile digitale cerute de economia 4.0. Panelul investighează multiplele modalități prin care o companie poate aduce valoare sistemului educațional, inclusiv formare duală, formare profesională și tehnologică, stagii de practică și internships în liceu, dezvoltarea infrastructurii.
Un răspuns de politici publice la nevoile mediului de afaceri: Forța de muncă românească în contextul lumii 4.0.
O întrebare de bază în dezvoltarea unei societăți este imaginea forței de muncă pe viitor și modul în care aceasta reprezintă un avantaj competitiv. În căutarea unor lucrători cu înaltă calificare, productivi și adaptabili, care să aducă o valoare adăugată substanțială produselor și serviciilor, companiile și guvernele trebuie să se alăture eforturilor în stabilirea cadrului adecvat pentru transferul de cunoștințe, abilități și inovație. Internet of Things (IoT), automatizarea, digitalizarea oferă oportunități pentru dezvoltarea unei mase profesionale flexibile și competente, cu condiția unei colaborări eficiente a tuturor părților interesate din sectorul public, privat și neguvernamental, precum și de capacitatea de a transfera rapid cunoștințele practice de la companii în politică publică.
Popular Articles
- Most read
Publicitate