- Sunday, 09 October 2016
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 2216
# Deși județul Argeș are un fond forestier mai mare ca cel al județelor Prahova și Dâmbovița la un loc, centrul regional al Gărzii Forestiere este la Ploiești
Procesul reorganizării teritoriale aproape că a desființat județul Argeș. Deși are o capacitatea economică însemnată față de celelalte județe din Regiunea Sud Muntenia, Argeșul, precum ,,un sat fără câini” a fost vandalizat de tot ceea ce însemna centru regional. Singurul centru regional care a fost stabilit în Argeș a fost cel al APIA, acolo unde s-a cunoscut puterea conducătorului. În rest, toți directorii de deconcentrate din Argeș au stat cu capul plecat, ca nu cumva să-și piardă fotoliul de director călduț și confortabil. Nici politicienii nu au avut un cuvânt de spus în acest sens, toți au tăcut ca mâlcul atunci când se stabileau centrele regionale fie prin Prahova, Teleorman și așa mai departe, semn că puterea lor la București este nesemnificativă.
Ultimul centrul regional care, pe nedrept, am putea spune, a fost stabilit la Ploiești este al recentei instituții înființate și anume, Garda Forestieră.
Am spus că „pe nedrept” a fost stabilit la Ploiești centrul regional al Gărzii Forestiere pentru că niciun element nu justifică acea mutare. Exemplul cel mai concludent în acest sens este fondul forestier pe care îl are județul Argeș în comparație cu celelalte două județe, din care face parte regiunea Gărzii Forestiere Muntenia.
Astfel că, deși județul Argeș are 276.840 de hectare fond forestier, iar celalte două județe, Prahova cu 146.532 hectare și Dâmbovița cu 119.167 hectare, centrul regional al Gărzii Forestiere a fost stabilit la Ploiești, județul Prahova. Pe ce considerente, în condițiile în care fondul forestier al celorlalte două județe din această regiune nu însumează o suprafață cât a județului Argeș, la un loc? Nimeni nu poate să explice această alegere, le fel cum s-a întâmplat și cu celelalte centre regionale, pe care le găsim prin alte județe, cu un potențial mult mai mic ca al județului Argeș, din toate punctele de vedere.
Încă un argument care pledează pentru incoerenţa deciziei de a stabili centrul regional al Gărzii Forestiere la Ploieşti este următorul: Argeșul este județul care se confruntă cu cele mai mari tăieri ilegale de arbori, iar acest lucru era încă un motiv în plus ca sediul regional al Gărzii Forestiere să fie stabilit în Argeș, pentru a avea o echipă mai numeroasă și pentru a fi mai aproape de celalte autorități cu care trebuie să conlucreze în stoparea acestor tăieri ilegale. Dar poate că acesta a și fost motivul principal al anumitor oameni, care au considerat ca centrul regional al Gărzii Forestiere să fie cât mai departe de Argeș.
Popular Articles
- Most read
Publicitate