- Monday, 26 September 2016
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 13789
# Primăria Ștefănești a încheiat trei contracte distincte care au același obiect: pietruirea drumurilor.
Legea achizițiilor publice se pare că dă mari bătăi de cap celor care vor să atribuie licitațiile de lucrări firmelor clientelare. Un asemenea caz vă prezentăm în rândurile ce urmează, avându-i ca principali protagoniști pe reprezentanții Primăriei Ștefănești și pe firma Intens Prest.
În speță, Primăria Ștefănești, condusă de primărița Ioana Jenica Dumitru și de veșnicul viceprimar Ion Mihalcea, a organizat, de curând, trei licitații prin atribuire directă, dar care vizează același obiect, și anume pietruirea drumurilor. După cum știți, legea achizițiilor publice nu permite atribuirea directă a licitațiilor de lucrări care depășesc suma de 100.000 de euro.
Numai că această lege se pare că i-a încurcat rău pe cei de la Primăria Ștefănești, care au recurs la o metodă mai puțin ortodoxă, care le-ar putea aduce chiar și o urmărire penală. Este o metodă care, dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs.
Astfel, în data de 22 septembrie, Primăria Ștefănești a organizat trei licitații prin atribuire directă: una pentru achiziție balastru, una pentru închirieri de utilaje în vederea compactării balastrului, iar a treia pentru transportul balastrului. Așa cum spuneam, toate aceste trei licitații, în final, au același obiect și anume, pietruirea străzilor.
# DUBIOS, MON CHER!
Totodată, trebuie să precizăm că aceste trei licitații nu atrăgeau atenția dacă nu erau câștigate de firme distincte. Dar când vezi că sunt atribuite direct trei licitații, care au același obiect - pietruirea drumurilor -, unei singure firme, și anume Intens Prest, atunci sigur că îți ridici un semn de întrebare.
Însă, pentru a spulbera orice dubiu care plana asupra acelor licitații, am sunat la Primăria Ștefănești, unde am cerut să ni se facă legătura la Compartimentul de Achiziții. Numai că discuția cu reprezentatul Primăriei Ștefănești, de la compartimentul Achiziții Publice, cel care s-a și ocupat de aceste trei licitații, ne-au întărit și mai tare convingerile că asupra acestor trei licitații planează o aură de ilegalitate.
Reporter: Bună ziua! De la ziarul Financiarpress.ro, vă deranjez. Spuneți-mi, vă rog, dacă cele trei licitații, pentru pietruirea drumurilor, depășește suma de 100.000 euro.
Reprezentantul Primăriei Ștefănești de la Achiziții Publice: Păi, nu pot să vă spun așa prin telefon.
R: Păi nu este nimic ilegal. Spuneți-mi valoare celor trei licitații!
R.P.Ș.: De ce trebuie să vă zic ce valoare au cele trei licitații?
R: Pentru că sunt bani publici.
R.P.Ș.: Faceți o adresă și vă răspundem.
R: Dar de ce ați organizat trei licitații, care au același obiect, prin atribuire directă?
R.P.Ș.: Sunt trei coduri distincte.
R. Da, dar în final au același obiect și anume, pietruirea drumurilor.
R. Spuneți-mi dacă valoarea celor trei contracte depășește suma de 100.000 de euro?
R.P.Ș.: Nu știu, că eu am prețurile în lei.
După cum puteți observa din reținerile reprezentantului Primăriei Ștefănești, de la Compartimentul de Achiziții, dar și din ostilitatea acestuia, aura de ilegalitate sau de moralitate asupra acestor licitații devine mult mai pronunţată. Nu știu sigur dacă este ilegal să împarți o lucrare în mai multe licitații, aşa cum este cazul prezentat mai sus, dar, din punct de vedere moral, sigur este o problemă. Refuzul de a da un răspuns cu privire la suma celor trei contracte ridică mari semne de întrebare, ceea ce ne face să credem că suma depășește 100.000 de euro, fapt ce a determinat „fentarea” legii achizițiilor publice.
Văzând acest „ezoterism” al banilor publici la Primăria Ștefănești, curiozitatea ne-a făcut să intrăm mai adânc în subiectul problemei şi să reuşim să aflăm, de la ultima rectificare de buget, sumele alocate pentru reparațiile de străzi, document pe care vi-l prezentăm și dumneavoastră în imaginile ce urmează, acesta fiind semnat de contabila Primăriei Ștefănești, nepoata viceprimarului Mihalcea:
Așa cum vă spuneam, cazul prezentat mai sus, dacă nu ar fi fost de plâns, ar fi fost de râs. Cum este posibil ca o banală lucrare de pietruiri de drumuri să o împarți în trei licitații?! Nu știu sigur dacă suma celor trei contracte depășește 100.000 de euro sau dacă doar poate se voia să se depășească această sumă, prin lucrări neprevăzute, dar este dubios de ce a fost împărțită în trei licitații cu atribuire directă și la fel de dubios a fost și refuzul reprezentatului Primăriei Ștefănești, de la Compartimentul Achiziții, de a spune care este suma totală a celor trei licitații, care au același obiect, și care au fost atribuite în mod direct unei singure firme, Intens Prest.
A, încă ceva, domnilor de la Primăria Ștefănești, păi utilajele acelea cu ce merg? Vedeți că ați uitat să organizați o licitație și pentru combustibil. Să nu mai pun că aveți nevoie și de ulei și de alte piese. Haideți, doamna primar, puțină atenție vă cerem și noi!
Vom reveni cu amănunte.
Popular Articles
- Most read
Publicitate