- Saturday, 03 September 2016
- Written by Lucian Gherguș
- Hits: 2024
Proiectul stațiunii Molivișu pare a fi blestemat. Început încă de pe vremea lui Constantin Nicolescu, iată că nici până azi autoritățile județene și locale, implicate în acest proiect, nu au reușit să amenajeze în zona respectivă nici măcar un derdeluș. După plecarea lui Constantin Nicolescu din fruntea C.J. Argeș, succesorul lui, Florin Tecău, a părut depășit de situație sau, pur și simplu, ițele i s-au părut prea încurcate acolo și nu a vrut să răspundă în vreun fel. În același timp, Dan Manu, actualul președinte C.J. Argeș, care la vremea aceea era liderul consilierilor județeni PSD, critica într-un mod mai mult voalat gestionarea acelui proiect.
Acum, când domnia sa se află la butoane, iată că lucrurile nu par a fi îndreptate, ci din contră, problemele cu terenurile din zonă sunt aceleași și după cum o să vedeți în acest material, inadvertențele proiectului Molivișu continuă din cauza incompetenței crase a părților implicate sau din cauza legislației deficitare care urmărește alte interese decât cele naționale, după cum o să vedeți în acest caz.
# DUBIOS, MON CHER!
Asociația ADI Molivișu plătește 7 miliarde de lei vechi către CEZ pentru introducerea rețelei electrice, deși aveau o ofertă mai mică cu aproape un miliard de la firma Comesad Energo
Așa cum spuneam, proiectul Molivișu pare a fi blestemat. Iată că inadvertențele implementării acestuia continuă să apară. Aici, sigur că vina nu se poate pune în totalitate în cârca celor care îl implementează, ci este vorba de legislația actuală din România, conform explicațiilor juriștilor din cadrul C.J. Argeș, și de felul cum a fost privatizată Electrica.
Ajuns la stadiu de introducere a rețelei electrice, proiectul Molivișu s-a mai lovit de o problemă destul de costisitoare, am putea spune. După cum bine știm și după cum bravii noștri conducători de țară au stabilit vânzarea Electrica, beneficiarul introduce pe cheltuiala lui instalația electrică și pe urmă o predă operatorului de transport de energie electrică.
Numai că la Molivișu, pe lângă faptul că sunt obligați să suporte toate costurile cu introducerea rețelei electrice, după care o fac cadou celor de la CEZ, mai sunt obligați ca lucrarea să o execute tot cei de la CEZ, la valoarea stabilită de ei. Așa se face că introducerea rețelei electrice scoate din conturile ADI Molivișu suma de 7 miliarde lei vechi, conform devizului întocmit de CEZ.
Reprezentanții ADI Molivișu au încercat să facă lucrarea cu o altă firmă de la care primise o ofertă cu mult mai mică față de ce au stabilit cei de la CEZ, cu aproape un miliard de lei vechi mai mică, dar nu s-a putut. Însă, aici este o problemă care, am putea spune, ține de „noaptea minții”. Juriștii din cadrul C.J. Argeș spun că dacă suma era până în 100.000 de euro, Asociația ADI Molivișu putea să încredințeze lucrarea cărei firmă doreau ei, însă, având în vedere că lucrarea depășește 100.000 euro, trebuie să o predea celor de la CEZ și ei să organizeze licitația. Partea cea mai interesantă este că licitația poate fi câștigată la un preț mult mai mic față de cel estimat de cei de la CEZ, însă, noi trebuie să le plătim tot cât au estimat, adică suma de 7 miliarde lei vechi, iar plata o facem înainte ca ei să organizeze licitația. Adică, pe lângă faptul că noi suportăm toată cheltuiala introducerii rețelei electrice până la punctul dorit, după care le-o facem cadou, cei de la CEZ, iată că pot face și profit, dacă este să luăm în calcul oferta mai mică cu aproape un miliard de lei vechi pe care au primit-o cei de la ADI Molivișu, dar pe care nu poate să o ia în calcul.
Ceea ce nu se înțelege în motivarea juriștilor din cadrul C.J. Argeș, în această speță, este cum ADI Molivișu putea să organizeze licitație prin încredințare directă pentru această investiție, iar prin SEAP nu se mai poate, trebuind să le dea banii celor de la CEZ, care este societate privată și care percepe o sumă stabilită de ei, indiferet de valoarea la care se atribuie licitația.
Adică, după ce ADI Molivișu plătește în conturile CEZ suma estimată de ei pentru această investiție, în speță 7 miliarde lei vechi, cei de la CEZ organizează licitația. Această licitație se poate atribui la o sumă mult mai mică față de prețul estimat de ei, dar diferența nu ne mai este restituită.
Așadar, cu o ofertă pe birou mai mică cu aproape un miliard de lei vechi, oficialii C.J. Argeș, acționari majoritari în ADI Molivișu, se văd nevoiți sau așa consideră ei, să plătească mai mult celor de la CEZ.
DUBIOS, MON CHER!
Popular Articles
- Most read
Publicitate